UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори на трьох східних землях Німеччини, ймовірно, приведуть до влади дружні до Росії партії — Politico

Це дасть Владіміру Путіну можливість посилити свої позиції в політиці країни.  

Владімір Путін, швидше за все, святкуватиме зміцнення своїх позицій у Німеччині. Проросійські партії на трьох східнонімецьких землях — Бранденбурзі, Саксонії та Тюрингії — готуються здобути перемогу на регіональних виборах у вересні.

Проросійська партія "Альтернатива для Німеччини" має великі шанси посісти перше місце за результатами виборів на всіх трьох землях, а нещодавно сформований лівий Альянс Сари Вагенкнехт набирає популярність. Москва прагне відновити міцні позиції на значній території колишньої Східної Німеччини, де вона домінувала протягом десятиліть за часів холодної війни, зазначає Politico.

Читайте також: Німеччина має достатньо ресурсів, щоб продовжувати фінансувати допомогу Україні — Bloomberg

Якщо прогнози підтвердяться на виборчих дільницях, результати виборів викличуть глибоке занепокоєння в Німеччині. Перемога екстремістів продемонструє, наскільки провалилися зусилля німецького політичного керівництва, спрямовані на подолання розколу між Сходом і Заходом країни, і підірве і без того хитку тристоронню коаліцію в Берліні.

Такий результат виборів також ознаменував би особисту перемогу Путіна. Загалом, згідно з останніми опитуваннями, дружні до Москви партії, які охоплюють крайні праві та ліві частини політичного спектра, як очікується, отримають щонайменше 50% голосів у різних регіонах. В одній із земель, Тюрингії, ці партії, за прогнозами, наберуть до 65% голосів.

Читайте також: Німеччина заперечила повідомлення про припинення надання допомоги Україні — Bloomberg

"Хоча не всі партії є настільки відверто проросійськими, як "Альтернатива для Німеччини", їх об'єднують два наративи, які просувають ультраправі: що НАТО несе відповідальність за війну в Україні й що мирне врегулювання було б можливим, якби Захід серйозно ставився до дипломатії", — пише Politico.

Раніше газета The Washington Post зазначала, що Німеччина вагається щодо надання допомоги Україні. На думку оглядача газети, Олаф Шольц іноді був занадто боязким у наданні Україні потужного озброєння, але здебільшого проукраїнський осередок у Німеччині встояв. Якщо він зараз похитнеться, це стане жахливим сигналом для решти Європи.