UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний лідер Ірану Хаменеї попереджав Насраллу про наміри Ізраїлю його ліквідувати

Насралла був впевнений у своєму оточенні

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї за кілька днів попередив генсека “Хезболли” Хасана Насраллу про плани Ізраїлю щодо його вбивства та закликав виїхати до Ірану. Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Наразі аятола глибоко стурбований тим, що Ізраїль може мати агентів і серед вищих урядових чинів у Тегерані.

Хаменеї двічі передавав Насраллі повідомлення із закликом виїхати до Ірану. Він посилався на звіти розвідки, які припускали, що Ізраїль має оперативників у “Хезболлі” та планує вбити його.

За словами джерела, записку із попередженням передав старший командир Іранської революційної гвардії, бригадний генерал та військовий радник Хаменеї Аббас Нілфорушан, який був із Насраллою в його бункері в момент, коли в нього влучили ізраїльські бомби, і також був убитий.

Насралла, однак, був упевнений у своїй безпеці та повністю довіряв своєму найближчому оточенню, тож проігнорував заклик Хаменеї.

Сам аятола, який з суботи перебуває у безпечному місці в Ірані, особисто наказав у вівторок випустити по Ізраїлю приблизно 200 ракет. Напад був помстою за смерть Насралли та Нілфорушана, йдеться у заяві Вартових революції.

У заяві також згадується липневе вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані та атаки Ізраїлю на Ліван.

Убивство Насралли сталося після двох тижнів точних ізраїльських ударів, які знищили озброєння, ліквідували половину керівної ради “Хезболли” та знищили її вищий військовий командний склад.

Десять джерел видання розповіли, про втрату довіри як всередині “Хезболли”, так і в іранському істеблішменті та між ними, а також додали, що Іран наразі побоюється за безпеку Хаменеї. Ця ситуація може ускладнити ефективне функціонування іранського альянсу “Осі опору” – антиізраїльських нерегулярних збройних формувань. Заснована за підтримки Ірану в 1980-х роках “Хезболла” довгий час була найсильнішим членом альянсу.

Смерть Насралли змусила іранську владу ретельно розслідувати можливі проникнення агентів всередину власних сил, починаючи від Корпусу вартових Ісламської революції  (КВІР) і закінчуючи високопосадовцями служби безпеки, розповів другий високопоставлений іранський чиновник. Особлива увага прикута до тих з них, хто їздить за кордон або має родичів, які живуть за межами Ірану.

За даними джерела,  Тегеран почав підозрювати деяких членів Корпусу, які їздили до Лівану. Занепокоєння виникло, коли один з них почав розпитувати про місцеперебування Насралли та про те, як довго він залишатиметься в певних місцях.

Цю людину, а також ще кількох, було заарештовано. Сім'я підозрюваного переїхала за межі Ірану, повідомив чиновник, не вказавши ані імені підозрюваного, ні його родичів.

Другий співрозмовник сказав, що вбивство поширило недовіру між Тегераном і “Хезболлою”, а також всередині угруповання.

Це підтверджує ще одне джерело, близьке до іранського істеблішменту.

“Верховний лідер більше нікому не довіряє", - зазначив співрозмовник.

У свою чергу, шокована глибиною проникнення у свої лави  “Хезболла” також почала масштабне розслідування та чистки з метою виявлення ізраїльських шпигунів та допитала сотні своїх членів.

Читайте також: Вибухівку у пейджери Хезболли заклав Моссад — Reuters

Після “пейджерної атаки” для допитів було затримано сотні людей.

Як розповідають джерела, наступ Ізраїлю та побоювання нових нападів на "Хезболлу" також завадили підтримуваній Іраном групі організувати загальнонаціональний похорон у масштабах, що відображають релігійний і лідерський статус Насралли. 

Кілька вбитих минулого тижнякомандирів були поховані в понеділок. Належну релігійну церемонію проведуть після завершення конфлікту.

За словами чотирьох ліванських джерел, "Хезболла" розглядає варіант видання релігійного указу про тимчасове поховання Насралли та проведення офіційних похоронів, коли це дозволить ситуація.