UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний лідер Ірану посилює тиск на країни Європи через ядерну угоду - FT

Схоже іранський аятола намагається натиснути на європейські країни, які прагнуть зберегти ядерну угоду з Тегераном.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеі наказав чиновникам пришвидшити підготовку до розгортання машин для розширення збагачення ядерних матеріалів. Таким чином, він посилив тиск на країни Євросоюзу, які намагаються зберегти угоду з Іраном про ядерну програму в силі попри наміри США відновити санкції, пише Financial Times.

"Організація атомної енргетики зобов'язана швидше провести підготовку для досягнення 190 тисяч ОРР в рамках ядерної угоди", - сказав аятола Алі Хаменеї.

"Іранський народ і його уряд не будуть миритися з ситуацією, в якій вони водночас і суб'єкт для санкцій, і змушені обмежувати свою ядерну програму", - додав він.

ОРР - або одиниця роботи роздідення атома - це одиниця вимірювання можливостей з розділення ізотопів ядерних матеріалів, таких як уран. Згідно з ядерною угодою від 2015 року, Тегерану дозволили збільшити свою ефективність збагачення до кінця наступного десятиліття, якраз перед завершенням дії угоди. Хаменеї однак не сказав, у які терміни буде підвищена ОРР і чи буде вона виходити за межі, окреслені угодою.

Як повідомлялося, 8 травня президент США Дональд Трамп заявив про розірвання ядерної угоди з Іраном і пообіцяв запровадити жорсткі санкції проти Тегерана. Трамп звинуватив іранський режим в порушенні умов угоди та продовженні розробки ядерної зброї. У Мінфіні США уточнили, що секторальні санкції будуть відновлені протягом 90-180 днів.

Приводом для виходу США з ядерної угоди стало оприлюднення Ізраїлем даних розвідки про те, що Іран таємно продовжує роботу над створенням ядерної зброї.

Євросоюз не підтримав рішення Трампа. У Брюсселі заявили, що ЄС, Франція, Британія та Німеччина підтримують ядерну угоду і не збираються її розривати.