UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венесуела заарештувала громадян Іспанії, США та Чехії за "дестабілізацію"

Напруга між Венесуелою та світом зростає.

Двоє іспанців, троє громадян США та один громадянин Чехії були заарештовані у Венесуелі за підозрою у причетності до ймовірних планів дестабілізації південноамериканської країни, заявив міністр внутрішніх справ Венесуели Діосдадо Кабельо, пише Reuters.

За його словами,  двоє іспанців нібито були пов'язані зі спецслужбами Іспанії та планували вбивство мера.

Іспанські ЗМІ повідомляють, що уряд Іспанії заперечує цю заяву.

Кабелло також звинуватив трьох громадян США і одного громадянина Чехвї в причетності до терористичних актів, включаючи ймовірні плани вбивства президента Ніколаса Мадуро та інших посадових осіб.

«Ці групи прагнуть заволодіти багатством країни, і ми, як уряд, твердо відповідатимемо на будь-які спроби дестабілізації», — сказав Кабелло. Він додав, що було вилучено близько 400 гвинтівок походженням із США..

"Посольство Іспанії направило уряду Венесуели вербальну ноту з проханням надати доступ до затриманих громадян, щоб перевірити їх особистість і національність, а також дізнатися, в чому саме їх звинувачують", - повідомило джерело Reuters в уряді Іспанії.

За словами Кабелло, громадян Іспанії затримали під час фотографування в місті Пуерто-Аякучо.

«Ці громадяни мають зв’язки — ми знаємо, що вони скажуть «ні», що це брехня — але ми знаємо, що у них є зв’язки з центром», — сказав Кабелло, маючи на увазі розвідувальну службу Іспанії.

Цього тижня, після того, як іспанський міністр звинуватив Мадуро в диктатурі, Венесуела відкликала свого посла в Іспанії для консультацій і викликала іспанського посла до міністерства закордонних справ.

Читайте також: Аргентина закликає МКС видати ордер на арешт Мадуро

Венесуела також була обурена рішенням прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса зустрітися з кандидатом від венесуельської опозиції Едмундо Гонсалесом, який минулого тижня виїхав у вигнання до Іспанії через загрозу арешту з боку режиму Мадуро.

У Каракасі також виникла нова напруженість у відносинах зі Сполученими Штатами, які визнали Гонсалеса переможцем виборів 28 липня.

Про ситуацію у Венесуелі розповідав Володимир Кравченко в статті «Венесуельська карта Путіна».