UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венесуела висилає американських дипломатів, звинувативши їх у підтримці опозиції - "як в Україні"

"За подіями в Україні стоять ті самі спонсори, які готують цих людей (учасників заворушень у Венесуелі). Це американські організації, які проводять імперіалістичну політику втручання та контролю над світом", - заявив президент Ніколас Мадуро.

Влада Венесуели прийняла рішення про видворення з країни трьох співробітників посольства США. Про це заявив президент Ніколас Мадуро під час виступу на телебаченні.

Імена та посади дипломатів не уточнюють, проте голова країни зазначив, що ці люди нібито ведуть підривну роботу. Зокрема, у студентському середовищі, куди вони, за даними венесуельської влади, проникають під приводом роботи зі студентськими візами.

Мадуро також звинуватив США у підтримці опозиції. Про підозри у причетності Вашингтона до акцій протесту, що вирують в країні вже багато днів поспіль, Каракас заявляв і в кінці минулого тижня, порівнюючи ситуацію з тим, що відбувається в Україні.

"За подіями в Україні стоять ті самі спонсори, які готують цих людей (учасників заворушень у Венесуелі). Це американські організації, які проводять імперіалістичну політику втручання і контролю над світом", - заявив Мадуро.

За словами президента Венесуели, одна з цілей цих організацій у його країні - домогтися його відставки. "В Україні відбулися дуже серйозні речі, але при всій повазі до українського народу і уряду, Венесуела - не Україна, наш народ - інший, наші збройні сили - інші, історія - інша; тут ми робимо революцію", - заявив наступник Уго Чавеса в ефірі національного телебачення.

Акції протесту у Венесуелі минулого тижня набули загрозливого характеру і супроводжувалися зіткненнями з силами правопорядку. В результаті, як відомо, три людини загинули, близько 60 постраждали. Учасники акцій крім невдоволення владою висловлюють незадоволення економічною політикою, важкою ситуацією в цій сфері, а також вимагають припинити переслідування активістів опозиції.

Як заявив у Twitter лідер венесуельської опозиції Леопольдо Лопес, він і його однодумці вимагають звільнити активістів-студентів, затриманих під час протестів минулого тижня; розслідувати загибель людей, а також припинити діяльність проурядових збройних загонів.

Лопес закликав опозиціонерів вийти на нову акцію у Каракасі 18 лютого. І пообіцяв, що сам також буде присутній.

Наразі місцезнаходження опозиціонера невідомо, востаннє його бачили в середу, 12 лютого, коли загинули троє активістів. У вихідні, за даними BBC, у будинку Лопеса і в його родичів пройшли обшуки. Заходи стали наслідком звинувачень, висунутих проти нього владою: президент Мадуро назвав саме його відповідальним за масові заворушення і загибель протестувальників. !zn

Читайте також:

Президент Венесуели створить віце-міністерство щастя

Президент Венесуели отримав особливі повноваження для боротьби з "продажною буржуазією"

Армію Венесуели кинули на боротьбу з цінами в магазинах