UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венесуела вимагає у Банка Англії повернути $ 1 млрд на боротьбу з коронавірусом

Мова йде про золотих злитках.

Центральний банк Венесуели подав у суд проти Банку Англії, зажадавши повернути золоті злитки вартістю понад $ 1 млрд, повідомляє Reuters з посиланням на документи суду.

У позові, поданому в комерційний суд Лондона і датованому 14 травня, говориться, що влада Венесуели має намір направити отримані кошти у фонди програми розвитку ООН, які допоможуть країні в боротьбі з поширенням коронавіруса COVID-19. Як вказується в документах, кошти від продажу злитків мають піти на закупівлю медичного обладнання, ліків та продовольства для жителів Венесуели.

"Зволікання з боку Банку Англії серйозно перешкоджають зусиллям Венесуели і ООН в боротьбі з COVID-19 у країні", - заявив лондонський юрист Сарош Зайвалла, що представляє інтереси ЦБ Венесуели.

Банк Англії відмовився коментувати агентству претензії з боку венесуельського Центробанку. ЦБ Венесуели не відповів на запит Reuters.

У січні Банк Англії відмовився видати Венесуелі 1,2 млрд злитками золота. Повідомлялося, що рішення було прийнято після того, як глава Держдепу США Майк Помпео і радник американського президента з національної безпеки Джон Болтон чинили тиск на британські влади з метою перекрити доступ венесуельському лідерові Ніколасу Мадуро до його активів за кордоном. Пізніше сам Мадуро говоррил, що в Банку Англії зберігається 80 тонн золота, які належать владі Венесуели.

У квітні, як зазначає Reuters, Каракас не зміг домогтися того, щоб Банк Англії відповів на запит про продаж частини венесуельських зливків для передачі виручених коштів у фонди програми розвитку ООН, що могло б допомогти Венесуелі в боротьбі з коронавірусом.

Читайте також: Венесуельська опозиція і Silvercorp USA уклали угоду про повалення Ніколаса Мадуро

Нагадаємо, у Венесуелі триває політична криза, в країні фактично зберігається двовладдя. Проте все більше держав визнають Гуайдо тимчасовим главою держави і воліють співпрацювати з опозицією.

У січні минулого року у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро. За два тижні до цього пройшла інавгурація Мадуро на черговий президентський термін. На багатотисячному мітингу в Каракасі голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо приніс присягу тимчасового президента Венесуели.

США першими визнали його легітимним главою держави. Майже 50 країн пішли рішенням Сполучених Штатів. Детальніше про ситуацію в країні читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Сітка" Мадуро" і "Голодні ігри Венесуели" "Дзеркало тижня. Україна".