UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великобританія могла б очолити Європу, якби захотіла – The Economist

Видання пише, що Британія сильна одночасно у військовому, економічному і політичному плані, на відміну від Франції і Німеччини, у яких є проблемні сфери.

Президент США прибув у Лондон з триденним візитом. Офіційно мета його візиту – привітати королеву Великобританії з 90-річчям. А на справді ж Барак Обама хоче схилити британських виборців проголосувати за збереження членства в Євросоюзі під час референдуму 23 червня.

Про це пише The Economist, нагадуючи про статтю американського президента у британській газеті The Daily Telegraph, яка займає найбільш євроскептичну позицію. Заголовок статті Обами: "Як ваш друг, скажу, що з ЄС Британія стає навіть біль великою".

Противники членства Британії в ЄС розлючені втручанням президента США і називають його "дипломатично непристойним". А мер Лондона Борис Джонсон у своїй статті на The Sun натякнув на "напівкенійське походження Обами", яке нібито змушує його злитися на колишню колоністську політику Великобританії. Головним аргументом євроскептиків лишається заклик вийти з ЄС і створити новий англомовний союз на основі Співдружності, на чолі якого стали б Вашингтон і Лондон разом.

А тепер виходить, що "неамериканський", "неанглосаксонський" президент відкидає цю мрію. Але найбільше прихильники відповіді "ні" зляться тому, що коментар Обами дійсно вдарить по їхніх позиціях. Президент США популярний у Великобританії. Тому виборці серйозно прислухаються до його думки, тим більше, що вона співзвучна з іншими авторитетними голосами такими, як Bank of England, МВФ, колишні прем'єр-міністри країни і бізес-лідери. Всі вони активно закликають зберегти членство в ЄС.

Коментар Обами долучився до них не лише для того, щоб додати ваги, а й для посилення оптимізму.

"Ви повинні пишатися тим, що ЄС допоміг поширити британські цінності і підходи. Євросоюз не зменшує британський вплив. Він посилює його", - написав Обама у своїй статті.

Ці його аргументи дещо відрізняються від позиції інших прихильників членства Британії в ЄС, оскільки вони зосередилися на ризиках і втратах для Лондона в разі відповіді "ні". Економічне зростання може сповільнитися, робочих місць поменшає, а західний альянс стане роздробленим на невизначений час. І всі ці аргументи правильні. Британці за своєю природою не дуже про європейські. В них немає підсвідомої прихильності до ідеї об'єднання Європи.

Нервові заклики єврофілів лишитися в ЄС водночас хоч і пристрасні, але надто оптимістичні, щоб переконати громадськість у вигоді євроінтеграції. Однак проєвропейські аргументи Обами, на думку видання, можуть зіграти роль. Єврокскептики довгий час зображують єврофілів як людей, які вважають Британію нібито настільки малою і невпливовою, що їй потрібні зв'язки зі склеротичними сусідами. І з такої точки зору, Лондону варто було б відмовитися від тягаря відносин з ЄС і вийти самостійно на світову арену. "Британія може правити знову!" - стало одним і гасел прихильників відповіді "ні".

Таким чином, тон, який задав Обама, може піти на користь прихильникам збереження членства. Британія тривалий час штовхала ЄС у напрямку ліберальності. Прикладом можуть послужити Лісабонська угода, яка зробила ЄС більш конкурентоспроможним за останні 10 років, розширення на схід, яке стало найбільшою зовнішньополітичною перемогою Британії, ядерна угода з Іраном тощо. І Обама, який хоч сам знехтував трансатлантичними відносинами, закликає Британію не вдаватися до самоізоляції і не відмовлятися від всіх своїх здобутків.

На додачу, Британії буде складніше просувати свої інтереси без використання ЄС. Хоча, порівняно з сусідами, Лондон мало зробив для розвитку інститутів і політики Євросоюзу, але євро скептичні настрої допомагають Девіду Кемерону просувати свої вимоги в Брюсселі. Зокрема, він вимагає реформувати об'єднання і гарантувати, що більш багаті країни півночі не будуть змушувати приєднатися до єврозони і тим самим звалюючи на їхні плечі тягар економічних проблем більш бідних держав, які лежать південніше.

Насправді ж, в межах єврозони чи за її межами, жодна країна ЄС не може автоматично проголосити себе лідером. Франція дуже сильна у військовому полі, але страждає від економічних проблем. Німеччина сильна виробнича країна, але дуже слабка у питаннях оборони. До того ж, жоден фінансовий центр Європи не може конкурувати з Лондоном. Тож, можливо, Британія – країна-учасниця ЄС без зайвих сентиментів, яка з одного боку важливий європейський центр, а з іншого має більш широкі погляди на світ – стала б найкращим кандидатом на лідерство в ЄС. Видання звертає увагу на прогнози, згідно з якими до 2030 року Британія стане найбільшою економікою в Європі. І тим самим це дозволить Лондону відібрати неоголошене лідерство у Берліна.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон назвав вихід Великобританії з Євросоюзу"актом економічного і політичного самоушкодження", який завдасть серйозної шкоди британським авіакомпаніям, виробникам автомобілів і фінансовим компаніям.

Британія вже визначилася з датою референдуму – він відбудеться 23 червня. Раніше Лондон і Брюссель досягли угоди, яка повинна запобігти виходу Великобританії зі складу ЄС. Президент Ради ЄС Дональд Туск і британський прем'єр Девід Кемерон відзначили, що ці домовленості відповідають інтересам усіх сторін. Вони, зокрема, містять додаткові точкові винятки, незважаючи на те, що Великобританія й зараз має "особливий статус" в ЄС.

Детальніше про інтереси Лондона, Брюсселя та Вашингтона в ситуації, настроях британського суспільства і переговорах про умови збереження Великобританією членства в ЄС читайте на ZN.UA статті Чи залишить Британія Євросоюз?