UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика Британія призупинила продаж деяких видів озброєнь Ізраїлю — Politico

Леммі підкреслив, що це буде "неповна заборона".

Велика Британія призупиняє продаж низки компонентів озброєнь, що використовуються Ізраїлем у Газі, після того, як дійшла висновку, що існує реальний ризик того, що зброя може бути використана всупереч міжнародному гуманітарному праву. Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі оголосив 2 вересня, що 30 ліцензій на продаж зброї Ізраїлю, включаючи деталі для винищувачів, гелікоптерів і безпілотників, будуть негайно припинені, інформує Politico.

"Оцінка, яку я отримав, не дає мені можливості зробити інший висновок, окрім того, що для певних видів британського експорту зброї до Ізраїля існує явний ризик того, що вони можуть бути використані для вчинення або сприяння вчиненню серйозних порушень міжнародного гуманітарного права", — заявив Леммі членам парламенту в Палаті громад.

Читайте також: Літаки Великої Британії допомогли Ізраїлю збити кілька іранських безпілотників – Сунак

Але це рішення, швидше за все, розлютить адміністрацію Беньяміна Нетаньягу. Ліцензії, що стосуються озброєнь, які не використовуються Армією оборони Ізраїля в поточному конфлікті, не підпадають під заборону. До них відносяться навчальні літаки й військово-морське обладнання, а також товари для цивільного населення.

Міністр додав, що Ізраїль міг би "цілком обґрунтовано зробити більше" для того, щоб забезпечити постачання продовольства і медикаментів цивільному населенню Гази, яке перебуває в "жахливій гуманітарній ситуації".

Читайте також: Велика Британія не буде слідом за США припиняти постачання зброї Ізраїлю, якщо той вторгнеться в Рафах – Politico

Раніше Reuters писало, що Британія скоротила ліцензії на експорт військової техніки до Ізраїля більше ніж на 95% у зв'язку з війною в Газі.  Ці цифри ґрунтуються на інформації, наданій урядовцями агентству Reuters, а також на даних відділу експортного контролю Департаменту бізнесу і торгівлі Британії.