UA / RU
Підтримати ZN.ua

Величезні виплати Манафорту вказують на похмуру політику в Україні - NYT

Видання пише, що американський консультант отримував від "Партії регіонів" більше, ніж вона офіційно витрачала за рік.

Колишній голова виборчого штабу нинішнього президента США Пол Манафорт нещодавно подав декларацію у Департамент юстиції, в якій вказав, що за два роки роботи на пов'язану з Кремлем партію в Україні він отримав 17 мільйонів доларів.

Цікаво те, що ця сума перевищує всі зафісковані витрати "Партії регіонів" за цей самий період, в які входять зарплати, друк передвиборчої реклами і інші потреби політичної сили.

Про це на сторінках лояльного до Демократичної партії видання New York Times пише оглядач Ендрю Крамер.

Він зауважує, що ця розбіжність говорить багато про методи екс-президента України Віктора Януковича і його "Партії регіонів", які були клієнтами Манафорта. А в ширшому сенсі вона також вказує на небезпеки, які нависають над іноземцями, які, піддаючись спокусі отримати високі прибутки, зв'язуються з політиками і країнами, у яких в кращому випадку інші закони щодо грошей і політики, а у гіршому - які оповиті корупцією, як Україна в ті роки.

Оглядач нагадує, що Янукович був усунутий від влади в ході Революції на Майдані. Але, як говорить нинішня влада в Україні, він встиг вкрасти в країни щонайменше мільярд доларів. До повалення Манафорт отримував виплати від Януковича за роботу над покращенням його іміджу і "Партії регіонів" у Вашингтоні.

В 2012 році, приміром, партія задекларувала 1,1 мільйон доларів витрат у гривневому еквіваленті за тогочасним курсом. Того ж року Манафорт повідомив, що отримав від партії 12,1 мільйонів доларів. Про це йдеться в декларації, поданій Департаменту юстиції. В 2013 році "Партія регіонів" витратила 3,7 мільйонів доларів, в той час як Манафорт повідомив, що отримав від неї 4,5 мільйонів.

Чорна бухгалтерія партії, яка сплила на поверхню лише останніми роками, свідчить, що політична сила витратила близько 2 мільярдів доларів менш ніж як за десять років. І більшість цих витрат були незаконними. Деякі з нелегальний виплат, таких як підкуп членів виборчої комісії, були кримінальним злочином.

Манафорта не звинуватили у порушенні закону за отримання виплат від "Партії регіонів". Представники американського політтехнолога наполягають, що він не зробив нічого протизаконного і отримував гроші лише за пророблену роботу.

Нагадаємо, що раніше голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що не бачить доказів причетності Манафорта до справ "чорної каси" "регіоналів". Він зазначив, що у випадку з Манафортом було "розкручене" те, чого слідчі не довели, при тому ще до того, як слідство почалося.

Раніше журналісти AP знайшли докази отримання Манафортом коштів з "чорної каси" "регіоналів". Як зазначається в матеріалі агентства, мова йде про виплати, здійснені у 2007 і 2009 роках.

21 березня, народний депутат Сергій Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання американським політтехнологом Полом Манафортом коштів з "чорної каси" "Партії регіонів". На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії у Киргизстані.