UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені закликають до подальшого пошуку джерела походження COVID-19 — NYT

Група вчених у відкритому листі розкритикувала офіційний звіт ВООЗ та Китаю про походження коронавірусу.

Група експертів ВООЗ та Китаю опублікувала свій звіт щодо походження COVID-19 минулого тижня. При цьому, майже кожна тема, яку висвітлює звіт, потребує додаткових досліджень. Які саме дослідження потрібні і хто їх буде проводити – залишається відкритим запитанням. Група вчених, які критикують спільний звіт ВООЗ та Китаю, закликають до подальшого розслідування потенційних джерел пандемії коронавірусу та більш детального розгляду теорії лабораторного витоку, пише The New York Times.

В офіційному звіті ВООЗ та Китаю пропонується проводити кілька напрямків досліджень, зосереджених на ймовірному походженні коронавірусу від кажанів. Група експертів вважає, що вірус перейшов до людей - через проміжну тварину-носія. Експерти пропонують проводити подальші дослідження банків крові з метою виявлення випадків хвороби, які могли з'явитися ще до грудня 2019 року, та пошуку тварини, від якої вірус перейшов до людей.

Однак вчені, які критикують звіт, закликають до більш детального розгляду теорії витоку з лабораторії. Вони не виключають можливість того, що лабораторний інцидент в Ухані міг призвести до інфікування людини COVID-19. Цього тижня група вчених опублікувала відкритий лист із детальним описом кількох способів проведення ретельного пошуку джерела походження COVID-19. Лист закликає до подальших дій, стверджуючи, що "критичні дані та біологічні зразки, які можуть надати важливу інформацію про походження пандемії, залишаються недоступними".

Більша частина листа перегукується з попередніми заявами цієї ж групи вчених, де детально описується, чому місія ВООЗ зазнала невдачі. Другий лист є більш конкретним і пропонує методи подальшого розслідування.

Група закликає до створення команди, яка буде включати експертів з питань біозахисту та біобезпеки, щоб налагодити нове розслідування пошуку зародків пандемії.

Старший науковий співробітник Атлантичної ради та один зі співавторів відкритого листа Джеймі Мецл заявив, що заклики до більш ретельного розслідування відображають необхідність посилення моніторингу та обмежень щодо роботи з небезпечними патогенами в лабораторіях по всьому світу.

"Йдеться не про критику на адресу Китаю", - каже Мецл.

Мецла та багатьох інших вчених розчарував звіт, опублікований минулого тижня, оскільки у ньому заперечується можливість лабораторного витоку з Інституту вірусології Уханя.

Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус заявив пізніше, що розгляд гіпотези лабораторного витоку як джерела походження COVID-19 був "недостатньо обширним".

"Хоча команда дійшла висновку, що витік із лабораторії є найменш вірогідною гіпотезою походження COVID-19, ця теорія вимагає подальшого розслідування, можливо, з додатковими місіями вчених та залученням інших спеціалістів", -  сказав глава ВООЗ.

З самого початку завдання місії ВООЗ не передбачало аналіз безпеки роботи лабораторії Уханя, де за останні роки було проведено багато досліджень щодо коронавірусів. Місія ВООЗ у співпраці з китайськими експертами повинна була провести спільне наукове дослідження для вивчення витоків пандемії.

Команда міжнародних вчених не мала повноважень діяти незалежно від своїх китайських колег. Місія пробула 28 днів у Китаї, два тижні з яких зайняв карантин у готелі.

Офіційний звіт про джерело COVID-19 підтверджує загальноприйняте розуміння походження вірусу, тобто те, що коронавірус від кажана перейшов до іншої тварини-носія, яка пізніше передала його людям. Так сталося з попередніми епідеміями коронавірусів SARS та MERS.

Подібні віруси були знайдені у кажанів та панголінів. Гіпотеза лабораторного витоку COVID-19 грунтується на уявленні про те, що лабораторії в Китаї збирають і вивчають подібні віруси. Деякі аналітики припускають, що китайські вчені не повідомляють про проведені ними дослідження або просто не знають, що насправді відбувається в їхніх лабораторіях.

Директор Інституту вірусології Уханя Ши Чженлі та інші відомі в усьому світі китайські вчені заявили, що SARS -COV-2 не досліджувався в жодній китайській лабораторії.

Деякі експерти, які не підписали відкритого листа з критикою місії ВООЗ також думають, що потрібно проводити нові розслідування.

Експерт з інфекційних хвороб Джорджтаунського університету Даніель Лусі заявив, що на основі генетичного матеріалу вірусу та багатьох встановлених прецедентів переходу хвороб від тварин до людей, цілком можливо, що SARS -COV-2 дійсно природного походження. Але Лусі  не виключає й можливості того, що з вірусом могли працювати в лабораторії і один із учених міг випадково інфікуватися COVID-19.

"Я справді не впевнений щодо теорії лабораторного витоку, але подальші дослідження потрібні", -  каже вчений.

На його думку, Пекін хоче посіяти сумніви відносно того, що вірус походить з Китаю. Офіційний звіт фактично свідчить, що COVID-19 може походити з інших країн Південно-Східної Азії або навіть із Європи.

Біолог із Центру досліджень Фреда Хатчінсона в Сіетлі Джессі Блум, який не підписав відкритого листа, заявив, що не бачить у звіті доказів, які аргументовано виключають можливість лабораторного витоку.

"Я думаю, що природне походження коронавірусу є цілком правдоподібним", - сказав доктор Блум, але додав, що аналіз можливості аварії в лабораторії був недостатньо грунтовним і вимагає подальшого розгляду.

У звіті також згадується кілька перспективних напрямків для подальших досліджень, включаючи відстеження шляху продуктів тваринного походження або живих тварин, які могли перенести вірус на ринки в Ухані.

Керівник Альянсу екологічного здоров'я Пітер Дасак заявив, що результати звіту вказують на «ферми диких тварин» як на найбільш вірогідні місця поширення вірусу. Таких ферм у Китаї та Південно-Східній Азії багато, і тварини на них часто контактують як із кажанами, так і з людьми.

Що стосується досліджень зразків із банків крові, які були отримані з вересня по грудень 2019 року, за словами вчених, це може бути дуже корисним і допоможе дізнатися, чи не циркулював вірус раніше фіксації «першого офіційного випадку».

Голландський вірусолог Маріон Купманс каже, що місія ВООЗ попросила зразки із банків крові в Ухані. За її словами, зараз китайські вчені намагаються отримати дозвіл на тестування крові на наявність антитіл до вірусу, щоб допомогти визначити, коли вірус вперше з'явився серед людей.

На її думку, подібні дослідження зразків із банків крові варто розширити на інші провінції та регіони за межами Китаю.

Доктор Купманс захищає місію ВООЗ. За її словами, завдання групи експертів ВООЗ передбачало проведення наукового дослідження спільно з китайськими колегами.  

«Якщо метою є розслідування, то вам потрібно провести інспекцію або щось інше, але це не наукове дослідження», -  каже Купманс.

Група вчених, яка критикує звіт ВООЗ, погоджується із цим твердженням. Саме тому вони закликають переписати правила роботи нової місії, розширивши команду дослідників, «включаючи експертів з питань біобезпеки та біозахисту, аналітиків біоданих та досвідчених слідчих».

 «Необхідно провести регулярний адміністративний та внутрішній огляд лабораторій у всьому світі з дотримання правил біобезпеки та моніторинг нових доказів щодо можливих лабораторних витоків», - йдеться у відкритому листі.

Читайте також: Експерт ВООЗ вважає, що з'ясувати походження COVID-19 буде дуже складно

Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з Китаєм представила новий звіт про причини поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Однак його відразу ж розкритикував глава американської дипломатії.

ВООЗ та Китай кажуть, що причиною поширення COVID-19, швидше за все, є його передача від тварини до людини, а не витік з Уханської лабораторії.