UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вбивство українця в Польщі: розслідування закінчене

Підозрюваним загрожує від 5 до 10 років ув'язнення.

Окружна прокуратура польського міста Щецин висунула звинувачення дев'ятьом фігурантам справи про смерть 30 червня під Вроцлавом 25-річного громадянина України Дмитра Нікифоренко.

Поліцейським, які брали участь у затриманні та побитті українця, загрожує до 10 років ув'язнення, іншим підозрюваним — до п'яти років, повідомили в Окружній прокуратурі.

Звинувачення пред'явлені чотирьом поліцейським, троє з яких вже звільнено з поліції, а також трьом працівникам витверезника, куди був доставлений українець після затримання, керівнику установи та лікарю, який знаходився на чергуванні.

Трьом працівникам поліції прокурор висунув звинувачення в перевищенні службових повноважень, знущанні над затриманим і побитті з летальним результатом. Четвертому поліцейському пред'явлено звинувачення в неперешкоджання фізичному знущанню над затриманим, що суперечить його службових обов'язків.

Двох працівників витверезника прокурор звинуватив в спільному з поліцейськими знущанні над затриманим і побитті зі смертельними наслідками.

Прокуратура також звинуватила лікаря, яка чергувала в витверезнику, в ненаданні необхідного спостереження за потерпілою особою, чим поставила його під загрозу смерті, а також в халатності — не була проведена оцінка стану його здоров'я на світлі застосування проти нього насильства, що спричинило смерть людини.

Керівнику витверезника та одній з працівниць цієї установи прокуратура висунула звинувачення в перешкоджанні кримінального провадження та подачі недостовірної інформації в медичній документації про перебування потерпілого в центрі.

Прокуратура звернулася до суду про тимчасовий арешт на три місяці двох поліцейських, щодо інших обрання запобіжного заходу у вигляді нагляду поліції, заборони контакту з певними особами, заборони виїжджати за кордон і застави майна.

Лікаря, одного з поліцейських, який ще працює в органах поліції, і двох працівників витверезника прокурор на час слідства усунув від виконання ними своїх обов'язків. Четвертому поліцейському прокуратура заборонила займатися діяльністю, пов'язаною з можливістю застосування прямих заходів примусу.

Суд не погодився на тимчасовий арешт двох поліцейських, але прокуратура має намір оскаржити це рішення суду.

Читайте також: Польська прокуратура затримала 8 осіб у справі про смерть українця в витверезнику

За вчинені дії, що призвели до смерті громадянина України, трьом працівникам поліції і двом працівникам витверезника загрожує покарання у вигляді ув'язнення до 10 років, а іншим обвинуваченим — до п'яти років ув'язнення.

У польському Вроцлаві після затримання поліцією і вкрай жорстокого побиття в міському витверезнику 30 липня помер 25-річний громадянин України Дмитро Никифоренко.

Поліція стверджувала, що чоловік поводився агресивно щодо офіцера поліції, і тому правоохоронці застосували до нього газ і наручники.

За даними польських ЗМІ, насильство стосовно українця застосовували невиправдано. Справа смерті українця після затримання поліцією викликала значний резонанс в Польщі.

Пізніше зі служби звільнили двох поліцейських, яким були пред'явлені дисциплінарні обвинувачення, в тому числі в незаконному застосуванні заходів прямого примусу у вигляді фізичної сили і кийків.

Раніше повідомлялося, що Україна направила Польщі ноту через смерть українця після затримання поліцейськими. У документі висловлюється прохання неупереджено розслідувати обставини загибелі громадянина України, повідомляє посол України в Польщі Андрій Дещіця.