UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вашингтон засудив захоплення літака Ryanair в Мінську

Блінкен підтримав скликання Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і додав, що США координують реакцію на інцидент з ЄС.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про засудження захоплення літака Ryanair в Мінську і вимагає звільнити затриманого екс-головного редактора і одного із засновників Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича.

«США рішуче засуджують перенаправлення рейсу між двома країнами ЄС і подальший арешт журналіста Романа Протасевича в столиці Білорусі. Ми вимагаємо його негайного звільнення », - зазначив Блінкен.

Держсекретар США Ентоні Блінкен також зазначив «шокуючий акт режиму Лукашенка» і вказав, що він поставив під загрозу життя більше 120 пасажирів, в тому числі, і американців.

Як повідомлялося, в аеропорту Мінська здійснив екстрену посадку літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс, на борту якого перебував опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

Штаб Світлани Тихановської звернувся в офіс ірландського лоукостера Ryanair і в Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) з вимогою провести розслідування обставин затримання в Мінську співзасновника опозиційного Telegram-каналу Nexta, журналіста Романа Протасевича

Україна, Литва і ряд інших країн зажадали негайного звільнення затриманого в Мінську Романа Протасевича.

Читайте також: Україна вимагає звільнення Протасевича - МЗС

В Україні політики пропонують скасувати авіасполучення з Білоруссю і заборонити транзит літаків через її територію.

Відзначимо, в МЗС України закликали владу Білорусі негайно звільнити Протасевича і забезпечити дотримання його прав на час утримання під вартою. Ініційована нелегітимним президентом Білорусі Олександром Лукашенко спецоперація не залишилася без уваги білорусів і світової спільноти.

Як повідомлялося, в Білорусі екстрено посадили літак ірландського лоукостера Ryanair, на якому летів до Вільнюса опозиційний журналіст, співзасновник Nexta Роман Протасевич. На батьківщині йому загрожує до 15 років в'язниці.