UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вашингтон обговорює з союзниками передачу Україні засобів ППО та інших озброєнь — The Washington Post

Міністр оборони США Ллойд Остін наступного тижня прибуде до Європи для зустрічі з союзниками по НАТО.

Адміністрація президента США Джо Байдена обговорює з європейськими союзниками можливість відправлення Україні засобів ППО та інших озброєнь. Зокрема, зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-300, пише The Washington Post.

За інформацією видання, обговорення почалися перед запланованим наступного тижня візитом міністра оборони США Ллойда Остіна для зустрічі з союзниками по НАТО в Брюсселі та Словаччині. Словаччина, Польща та Румунія заявили про готовність передати військову допомогу Україні.

У Словаччини є ЗРК С-300, який використовується для захисту від ворожої авіації.

«Ми вважаємо, що найбільш ефективним способом підтримки українських військових у протистоянні з РФ є надання більшої кількості протитанкових засобів і систем ППО», - сказав командувач збройними силами США Тод Уолтерс.

Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що США мають намір надати Україні засоби, «які потрібні українцям і які вони дуже добре використовують». Однак Кірбі не надавав деталей щодо того, які види зброї можуть бути включені до нової хвилі поставок.

Читайте також: Бомбили Харків та знищували українські ППО: пресконференція полонених льотчиків РФ

У переговорах між головою Пентагону Ллойдом Остіном та його польським колегою Маріушем Блащаком представник США заявив, що Штати не підтримують ідею передачі Україні польських МіГ-29 і не братимуть участі у цій операції. 

Також НАТО обговорило можливість участі Альянсу у російсько-українській війні, зокрема, забезпечення безпольотної зони. Та за результатом переговорів Альянс знову відмовився закрити небо над Україною. Речниця Білого дому Джен Псакі підтвердила: Вашингтон не вводитиме безпольотну зону над Україною.

Головним аргументом противників такого кроку є високий ризик конфронтації з Росією, що загрожує розпочати «ядерну Третю світову війну».