UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вашингтон не вірить, що Іран вирішив створити ядерну зброю — Reuters

Це пояснює опір США удару Ізраїлю по ядерних обʼєктах Тегерану.

У Вашингтоні вважають, що Іран не наважився створити ядерну зброю, попри нещодавні стратегічні невдачі Тегерана, зокрема вбивство лідерів "Хезболли" та дві невдалі спроби атакувати Ізраїль. Про це повідомляє Reuters з посиланням на посадовців адміністрації президента Джо Байдена та представника Управління директора національної розвідки (ODNI).

Читайте також: Ізраїль не дав жодних гарантій, того, що не буде атакувати ядерні об'єкти Ірану — Державний департамент США

"Ми вважаємо, що верховний лідер [Ірану Алі Хаменеї] не прийняв рішення відновити програму ядерної зброї, яку Іран призупинив у 2003 році", — наводить агентство слова представника ODNI.

Журналісти вказують, що оцінка розвідки допомагає пояснити спротив США будь-якому удару Ізраїлю по ядерних обʼєктах Ірану.
Байден заявляв, що не підтримає такий крок Тель-Авіва, що викликало критику з боку республіканців, зокрема кандидата у президенти Дональда Трампа. Американські посадовці вважають, що спроба знищити ядерну програму Ірану може лише посилити рішучість Тегерана у цьому питанні.

Раніше старший радник верховного лідера Ірану Расул Санаї-Рад заявляв, що Тегеран може змінити свою ядерну доктрину, якщо Ізраїль завдасть удару по атомних об’єктах країни. За його словами, такі дії "перетнуть регіональні та глобальні червоні лінії".