UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вашингтон не очікує угоди про перемирʼя у Секторі Гази до виборів у США — CNN

Зокрема, виборів очікує Нетаньягу.

У Сполучених Штатах немає жодних очікувань щодо прориву у перемовинах про перемирʼя у Секторі Гази до президентських виборів. Джерела CNN повідомили, що такі настрої панують у Вашингтоні попри відновлені перемовини про звільнення заручників та припинення вогню.

Зокрема, американські посадовці стверджують про відновлення імпульсу у перемовинах після вбивства Ізраїлем лідера ХАМАС Ях'ю Сінвара. Але ізраїльський прем’єр Беньямін Нетаньягу чекає на президентські вибори у США, аби приймати серйозні рішення щодо Гази. 

Читайте також: США не хочуть, аби Ізраїль проводив затяжну кампанію у Лівані — Блінкен

Також журналісти зазначили, що за кілька днів після смерті Сінвара радники президента США Джо Байдена висловили обережний оптимізм щодо можливого відновлення переговорів, але Нетаньягу у той самий час просив про допомогу в  експрезидента Дональда Трампа. Під час мітингу республіканець заявив, що премʼєр Ізраїлю дзвонив йому щонайменше двічі за останні дні.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Близький Схід для відновлення перемовин щодо перемирʼя у Газі. Це була його одинадцята поїздка до регіону з моменту нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Про те, як може розвиватися ситуація у Газі далі, розповідав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос у статті “П’ять несподіванок першого року війни Ізраїлю в Газі”.