UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцини від COVID-19 дають надію на відновлення світової економіки — FT

Однак, відновлення після економічної шкоди внаслідок пандемії буде нерівномірним та фрагментарним.

Новини про високу ефективність вакцин проти COVID-19 дають проблиски надії на відновлення світової економіки, вважають в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Однак, економічне відновлення після пандемії має багато потенційних підводних каменів, пише Financial Times.

Оприлюднюючи свої останні прогнози щодо світової економіки, Організація економічного співробітництва та розвитку, що базується в Парижі, передбачила покращення стану глобальної економіки у 2021 році, але заявила, що світова економіка може не відновитися повністю навіть до кінця наступного року.

"Ми все ще перебуваємо в середині найгіршої кризи, але тепер є надія. Проблема полягає в тому, як швидко і з якомога меншою шкодою вийти з кризової ситуації", - сказав головний економіст ОЕСР Лоуренс Бун.

У найближчі місяці для країн буде найважливішим завданням пришвидшити доставку вакцин та налагодити ефективні системи тестування і відстеження контактів, щоб якомога швидше зняти карантинні обмеження, з метою налагодження роботи економічної сфери. Країни, які виконають це завдання швидко і успішно, ймовірно, отримають найкращі економічні показники.

Прогнози показують, що економіка Китаю до кінця наступного року, як очікується, зросте майже на десять відсотків порівняно з кінцем 2019 року, завдяки успішній медико-економічній відповіді на пандемію, причому Південна Корея та Індонезія також мають високі шанси на успішне економічне відновлення.

Економічні показники по обидві сторони Атлантики значно відстають від цих азіатських країн, але, як очікується, США відновлять втрачений обсяг виробництва до кінця наступного року, незважаючи на велику кількість випадків коронавірусу в країні.

За прогнозами ОЕСР, Європа буде «працювати гірше»: з великих економік континенту лише Німеччина наблизиться до відновлення свого «допандемічного економічного масштабу» - очікується, що німецька економіка буде на 1,7 відсотка менша в останньому кварталі 2021 року, ніж під час еквівалентного періоду 2019 року.

Країни, які запроваджували найбільш довготривалі локдауни, отримають гірші результати, включаючи Велику Британію, де, за прогнозами ОЕСР очікується, що в кінці наступного року обсяги виробництва будуть на понад шість відсотків нижчі, ніж було до початку пандемії, та Аргентина, яка втратить майже вісім відсотків загального обсягу виробництва.

Навіть якщо глобальне відновлення почне діяти, світова економіка все одно буде на п’ять відсотків меншою на кінець 2021 року, ніж прогнозувала ОЕСР рік тому - чіткий показник зростання, втрачений внаслідок пандемії. Також прогнозується і дещо нижчий рівень життя, вищий рівень безробіття та нерівності, внаслідок того, що найбільше постраждали економічні перспективи бідних та молоді.

ОЕСР заявила, що уряди повинні продовжувати підтримувати своє населення, де це можливо, вільною фіскальною політикою і не надто активно вдаватися до зменшення бюджетного дефіциту, доки витрати не будуть "економічно вигідними".

Там, де державні витрати використовуються ефективно, високий рівень державного боргу не повинен викликати тривоги, оскільки витрати на обслуговування боргу є низькими, зазначає ОЕСР.

Організація також вважає, що однією з важливих сфер, де слід зосереджувати витрати, є подолання «цифрових розбіжностей» усередині та між країнами. Пандемія показала нездатність освітніх систем у багатьох країнах працювати дистанційно за допомогою відеозв'язку.

Іншим пріоритетом має стати допомога тим, хто втратив роботу. Нідерланди та скандинавські країни є прикладами успіху в цих сферах.

ОЕСР також вказала на відсутність глобального економічного співробітництва. Необхідно організувати широке та швидке виробництво і розповсюдження ефективних вакцин для всіх країн, щоб допомогти світовій економіці вийти з пандемії, резюмує видання.