UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Євросоюзі з'явилися нові правила для прийому біженців

Згідно з новими правилами, у всіх країнах ЄС отримати притулок надалі зможуть і геї, лесбіянки, транссексуали, що зазнають переслідувань на батьківщині, а також жінки, яким загрожує обрізання.

Європарламент затвердив нові правила, покликані прискорити і уніфікувати процедуру прийому біженців у країнах ЄС. Вони набудуть чинності в 2015 році.

За даними Єврокомісії, щороку у країнах ЄС просять про надання притулку 330 тисяч біженців. Отримати його можуть тільки особи, які зуміли довести, що у себе на батьківщині вони зазнають переслідувань за політичними чи релігійними мотивами. Економічних біженців ЄС не приймає. Притулок отримують близько 70 тисяч осіб на рік.

Згідно з новими правилами, у всіх країнах ЄС отримати притулок надалі зможуть і геї, лесбіянки, транссексуали, що зазнають переслідувань на батьківщині, а також жінки, яким загрожує обрізання. Але головне нововведення, схвалене депутатами Європарламенту - прискорення процедури отримання притулку. Раніше вона могла тривати більше року. За новими правилами, на неї відводиться шість місяців.

За словами офіційного представника Єврокомісії Мікеле Черконе, "кожен, хто прибуває в ЄС, незалежно від того, в яку саме країну, має право подати заяву на надання йому притулку, а також на гідне людське поводження".

Досі в різних країнах ЄС діють різні правила прийому біженців. Наприклад, у Греції, за свідченням Черконе, протягом багатьох років взагалі не було обов'язкової процедури розгляду заяв на надання притулку.

Крім того, ті, хто має намір просити притулку, тепер мають право на те, щоб їм роз'яснили їхню ситуацію в країні прибуття, причому мовою, яку вони розуміють. Також неповнолітні біженці без супроводу дорослих можуть подавати заяву про надання їм притулку у будь-якій країні ЄС, а не тільки в тій, куди вони прибули.

Надалі прохачі притулку отримують право працювати вже через дев'ять місяців після прибуття, а не через 12. В іншому ж вони будуть отримувати у кожній країні таку ж соціальну допомогу, як і громадяни країн ЄС, однак не готівкою, а спеціальними чеками на продукти харчування та одяг. Їм надається право на безкоштовне медичне обслуговування і психологічну допомогу, наприклад, у випадках, коли вони стали жертвами катувань у своїх країнах.

Якщо рахуцвати в абсолютних цифрах, то найбільше біженців прибуває в Німеччину, Францію, Швецію, Великобританію та Бельгію. Але південні країни, у першу чергу, Греція та Італія, хотіли, щоб вони розподілялися по всім країнам ЄС у відповідності з кількістю населення. Північні країни відстояли свою позицію: повнолітні біженці і надалі можуть подавати заяви тільки у тих країнах, в які прибули. Є й виключення: у випадках, коли країни, куди біженці прибули, не можуть вчасно забезпечити розгляд їхньої справи або надати їм гідні умови проживання, біженці не зобов'язані до них повертатися.

В Німеччину більшість біженців прибуває літаком. Тому міністр закордонних справ Німеччини Ханс-Петер Фрідріх наполіг на збереженні так званої "транзитної процедури". Згідно з нею, у разі явно невиправданих заяв про надання притулку, їм може бути відмовлено прямо в аеропорту, щоб пришвидшити депортацію нелегалів на батьківщину. Але надалі шукачі притулку можуть через суд вимагати перегляду своєї справи.

У деяких країнах і сьогодні біженці живуть в особливих таборах. Нові правила навіть розширюють можливості їхнього затримання. Якщо виникає загроза переходу на нелегальне становище, або біженець не може засвідчити свою особу і підтвердити країну, з якої він прибув, він може бути поміщений під варту.

Представник неурядової організації Pro Asyl Карл Копп не приховує свого обурення: "Євросоюз вводить ганебну практику утримання під арештом в норму і навіть посилює це драматичне становище". Генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті вважає, що ЄС більше стурбований безпекою своїх кордонів, ніж долею біженців.

Вже починаючи з 2000 року відбитки пальців всіх осіб, які домагаються притулку, потрапляють в єдину базу даних. Це дозволяє запобігти поданню заяв у двох або декількох країнах відразу і не допустити повторного в'їзду у країни ЄС осіб, чиї заяви були відхилені. Надалі доступ до бази даних отримають і поліцейські відомства країн ЄС для розшуку й упізнання злочинців.

Країни Євросоюзу повинні ввести у себе нові правила прийому біженців до другої половини 2015 року. Однак Великобританія, Ірландія і Данія вже заявили, що виконувати затверджені Європарламентом вимоги не мають наміру. !zn

Читайте також:

ООН вирішує долю півтора мільйона сирійських біженців. Частину з них прихистить Європа

ООН попросила на гуманітарну допомогу сирійцям рекордну суму

Amnesty International вважає, що Україна погано захищає права мігрантів