UA / RU
Підтримати ZN.ua

В'єтнам може стати епіцентром нового виду коронавірусу — дослідження

"Віруси були знайдені на 60% ферм, де вирощуються тварини, і на 94% підприємств".

На ринках у Вєтнамі вчені виявили 24 штами коронавірусу. Так вони дійшли висновку, що ринки диких тварин у Південно-Східній Азії створюють всі умови для розвитку коронавірусів. Про це йдеться у дослідженні міжнародної команди зоологів на bioRxiv, пише Naked Science.

Зазначається, що дослідження ферм та ринків тварин вчені розпочали ще в 2013-2014 роках. Тоді вони збирали біологічні матеріали - кров, фекалії, інші виділення. З допомогою ПЛР-тестів науковцям вдалося виявити наявність генетичних послідовностей різних коронавірусів у зразках. Вони зафіксували сліди присутності шести різних видів патогенів з трьох підродин сімейства Coronaviridae - в тому числі бетакоронавірусів, до яких належить збудник Covid-19.

"Різні штами коронавірусу були виявлені на всіх 24 ринках, де продавалися живі гризуни. До того ж віруси були знайдені на 60% ферм, де вирощуються ці тварини, і на 94% підприємств, які виробляють добрива з виділень кажанів", - пишуть дослідники.

Науковці також дійшли висновку, що в міру переміщення тварин по ланцюжку поставок частка зразків, заражених різними коронавірусами, зростає. Це означає, що з усієї кількості пацюків, які продаються, інфікованими є 20,7%. На великих ринках цей показник, відповідно, більший - 32%. Що стосується щурів, яких подають у ресторанах, то там інфікованими є більше половини, а саме 55,6%. Такі ж ланцюжки можна спостерігати і в бамбукових щурів, дикобразів та рукокрилих.

Також вчені стверджують, що коронавірус на ринках м'яса поширюється за рахунок змішування фекалій різних тварин, або при передачі патогенів. Такого висновку науковці дійшли після того, як виявили в екскрементах гризунів такі ж віруси, як і в птахів чи кажанів.

Гібридизація різних штамів вірусів є причиною зоонозних інфекцій, дуже небезпечних для людини. Вчені стверджують, що влада у Південно-Східній Азії повинна вжити певних заходів, аби регіон не став епіцентром розповсюдження нового виду коронавірусу .

Читайте також: Безсимптомних хворих на коронавірус може бути більше, ніж вважалося раніше – дослідження

Раніше повідомлялося, що впровадження жорсткого карантину не допустило жахливого сценарію розвитку пандемії у Європі. Якби обмеження не вводили, насідком могла стати смерть понад 3 млн людей в регіоні.

За основу дослідження науковці взяли аналіз впливу карантину в одинадцяти країнах Європи до початку травня: Австрії, Бельгії, Данії, Франції, Німеччині, Італії, Норвегії, Іспанії, Швеції, Швейцарії та Великій Британії. Вони дійшли висновку, що якби карантин не ввели, до 4 травня від коронавірусу померло б 3,2 млн людей. Всього кількість інфікованих в цьому регіоні становила б від 12 до 15 млн людей.

Нагадаємо, що назріває міжнародний скандал. Петиція за відставку голови ВООЗ швидко набрала мільйон голосів, оскільки ВООЗ вибудовувала політику дослідження COVID-19 на основі сумнівних даних.

Раніше виконавчий директор ВООЗ Майк Райан попередив, що світ досі перебуває на піку "першої хвилі" пандемії коронавірусу. Перед цим ВООЗ попередила Європу, що слід готуватися до другої хвилі COVID-19 і не поспішати зі скасуванням обмежувальних заходів, введених через пандемію.