UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Єгипті на два місяці продовжили режим надзвичайного стану

Причиною продовження надзвичайного стану в Єгипті влада країни назвала складнощі з гарантуванням безпеки.

Влада Єгипту продовжила дію режиму надзвичайного стану у низці провінцій країни на два місяці, повідомляє Agence France-Presse.

Причиною цього влада країни назвала складнощі з гарантуванням безпеки в Єгипті. Зазначимо, режим надзвичайного стану діє в Єгипті з 14 серпня; спочатку передбачалося, що він триватиме один місяць.

Подальше продовження режиму НС, згідно з раніше підписаним тимчасовим президентом Єгипту Адлі Мансуром указом, буде можливе лише після схвалення цієї заходів на всенародному референдумі.

Нагадаємо, всі три десятиліття правління Хосні Мубарака права і свободи єгиптян обмежувалися під приводом необхідності дотримання режиму НС. Його було скасовано тільки після революції 2011 року, коли Мубарака змусили покинути посаду президента.

Раніше 14 серпня у центрі Каїра поновилися зіткнення між прихильниками колишнього президента Мурсі (перший демократично обраний глава держави після повалення Мубарака протримався при владі лише один рік) і поліції.

Спочатку натовп мітингувальників відтіснили з площ перед Каїрським університетом і мечеттю Рабіа аль-Адавія, а потім бульдозери знесли наметовий табір протестувальників. Запекле протистояння вилилося у стрілянину між силами правоохоронних органів та протестантами.

За даними МОЗ країни, у зіткненнях загинули 95 осіб, 874 отримали поранення. У той же час, "Брати-мусульмани" повідомили про 500 убитих і понад 5 тисяч поранених.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вже засудив єгипетську владу за застосування насильства під час розгону маніфестацій. Раніше Євросоюз закликав офіційний Єгипет відмовитися від насильства.

Сам повалений президент Мурсі заявив, що закличе припинити демонстрації тільки в тому випадку, якщо звільнять його і його прихильників. У випадку, якщо демонстрантів буде розігнано, повалений правитель обіцяв розпочати голодування.

Мурсі перебуває під арештом, тимчасовий уряд Єгипту звинувачує його прихильників у провалі спроб врегулювання кризи. !zn

Читайте також:

Віце-президент Єгипту ель-Барадеї подав у відставку через хвилю насильства у країні

Поліція захопила головний оплот ісламістів у Каїрі, лідера "Братів-мусульман" затримано

МЗС закликало українців не їхати до Єгипту без крайньої необхідності