UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Японії знизили вік участі у референдумі

Нижня вікова межа для участі в референдумі становила 20 років. Новий закон про всеукраїнський референдум виправляє безліч недоліків попереднього, прийнятого в 2007 році.

Верхня палата японського парламенту більшістю голосів ухвалила доопрацьований закон про всенародний референдум.

Таким чином, через чотири роки у вирішенні питань зміни конституції країни зможуть взяти участь ті, кому зараз 14 років.

Комуністична і соціалістичні партії проголосували проти прийняття закону як одного з кроків, що відкривають шлях до зміни конституції, зокрема, її дев'ятої статті, яка забороняє Японії мати власну армію і заперечує війну як засіб вирішення конфліктів.

Закон, прийнятий при першому прем'єрському терміні Сіндзо Абе у 2007 році, був повен недоліків, що ускладнювали його застосування. Нижня палата у травні схвалила доопрацьований варіант закону, який тепер, зокрема, дозволяє брати участь у референдумах особам, що досягли 18 років. Досі нижня вікова межа становила 20 років. Після голосування у верхній палаті він вважається офіційно прийнятим парламентом і може бути застосований через чотири роки.

Для внесення змін до Конституції країни необхідне рішення парламенту, прийняте двома третинами голосів депутатів обох палат, після чого питання виносять на референдум. Правляча коаліція Ліберально-Демократичної партії і партії Комейто має намір надалі також розглянути питання про винесення на референдум й інших важливих політичних питань, не обмежуючись основним законом.