UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Японії розпустили нижню палату парламенту

Через кілька тижнів у країні пройдуть вибори.

Уряд Японії в п'ятницю, 21 листопада, прийняв офіційне рішення про розпуск нижньої палати парламенту країни.

"Цим оголошую розпуск палати представників парламенту Японії", - зачитав відповідну постанову голова нижньої палати Буммей Ібукі.

Кабінет міністрів підписав цю постанову вранці в п'ятницю, направивши її на затвердження імператору Акіхіто. Потім документ урочисто доставили в зал засідань нижньої палати з імператорського палацу в футлярі з фіолетового шовку. Спочатку його передали генсеку уряду Японії Есихидэ Суге, який вручив його голові нижньої палати.

Таке рішення прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе прийняв для того, щоб на виборах отримати мандат довіри на проведення своєї економічної і фінансової політики. До такого кроку його підштовхнули дані про економічний спад другий квартал поспіль після підвищення споживчого податку з 5% до 8%. Це змусило главу уряду відмовитися від планів збільшити податок до 10% в жовтні майбутнього року.

Абе вирішив розпустити нижню палату парламенту і призначити нові вибори. Виборці будуть голосувати за нове підвищення споживчого податку до 10% у квітні 2017 року.

Очікується, що у другій половині дня уряд Японії офіційно оголосить про початок виборчої кампанії 2 грудня. Виборів в нижню палату повинні пройти 14 грудня.

Економіка Японії несподівано перейшла в рецесію у третьому кварталі: у липні-вересні ВВП країни скоротився на 1,6 % у річному обчисленні. Економічний радник прем'єра Японії, професор Эцуро Хонда, назвав економічний спад "шокуючим", закликавши уряд подумати про заходи підтримки економіки.