UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Туреччині судять 17 журналістів за звинуваченням у допомозі терористам

У разі визнання винними їм загрожує до 43 років ув'язнення.

У Стамбулі у понеділок розпочався суд над 17-ма опозиційними журналістами газети "Джумхурієт" (Cumhuriyet), яких звинувачують у "допомозі терористичним організаціям". Критики президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана розглядають це як наступ на свободу слова, повідомляє Reuters.

"Журналістика це не злочин", - скандували кілька сотень людей, які зібралися біля центрального суду Стамбула, в знак протесту проти судового переслідування 17 співробітників газети "Джумхурієт".

У разі визнання винними журналістам загрожує до 43 років ув'язнення. Їм пред'являють звинувачення, зокрема, розповсюдження державних таємниць та зв'язків з рухом Гюлена і надання допомоги терористичним організаціям. Очікується, що слухання триватимуть цілий тиждень.

За словами правозахисників у сфері свободи слова, "метою цієї справи є змусити замовкнути "Джумхурієт ", один з небагатьох опозиційних голосів в країні". За даними Асоціації журналістів Туреччини, близько 160 журналістів перебувають у в'язниці. Президент Ердоган, у свою чергу заявив, що за ґратами перебувають тільки "два справжніх журналісти".

"Решта - це терористи, або вони постачали зброю, або грабували банкомати", - додав він.

Наголошується, що цей судовий процес збігся у часі зі спором Туреччини з Німеччиною щодо арешту в Туреччині 10 правозахисників, у тому числі одного німецького громадянина.

Нагадаємо, більшість підозрюваних були затримані в жовтні 2016 року в рамках введеного в Туреччині надзвичайного стану після невдалої спроби перевороту в липні. В його організації турецька влада звинувачує клірика Фетхуллаха Гюлена, який проживає у вигнанні у США.