UA / RU
Підтримати ZN.ua

У світі відзначають День святого Патріка

Свято відзначається в день смерті небесного покровителя Ірландії.

Щорічно 17 березня у світі святкують День святого Патріка – релігійне і культурне свято, яке відзначається в день смерті покровителя Ірландії. Вважається, що святий Патрік вигнав з острова всіх змій і приніс в Ірландію християнство.

Свято символізує прийняття Ірландією християнства, а також є днем ірландської культури в цілому. Воно було засноване католицькою церквою у XVII столітті і відзначається не тільки на території Ірландії, але і по всьому світу не тільки ірландцями. У цей день пом'якшуються обмеження, пов'язані з постом і дозволяється вживання алкоголю.

Читайте також: Опублікований проект оновленого календаря святкових і пам'ятних днів

Точне місце і час народження Патріка невідомі, імовірно, він народився в римській Британії в містечку під назвою Bannaventa. У 16 років він був викрадений розбійниками і провів шість років у рабстві в Ірландії. В автобіографічному творі Патріка "Сповідь" йдеться про те, що за роки рабства він звернувся до Бога в численних молитвах і той вказав йому шлях з рабства.

Патрік повертається в Ірландію у 431-32 році за різними даними або в сані єпископа, або за вказівкою ангела, що явився йому, і розгортає активну діяльність з християнізації країни. Він відкрив 600 церков, а число ірландців, які прийняли від нього хрещення, становить 120 тисяч.

У ході святкування Дня святого Патрика з XVIII століття традиційно влаштовуються паради, прийнято носити зелений одяг, а у Чикаго фарбують у зелений колір річку. В цей день також влаштовуються музичні і пивні вечірки, хоча спочатку в Ірландії закривалися всі паби. Символом дня святого Патріка є трилисник.

Раніше повідомлялося про те, що Священний синод Російської православної церкви (РПЦ) включив до місяцеслова імена 16 святих, які жили в країнах Центральної і Західної Європи" до церковного розколу 1054 року, серед яких ірландський святий Патрік. РПЦ буде відзначати це свято 30 березня, тобто 17 березня за старим стилем.