UA / RU
Підтримати ZN.ua

В США назвали спалення Корану на мітингу у Швеції провокацією і спробою розсварити НАТО

Шведсько-данський політик Расмус Палудан у суботу підпалив ісламську священну книгу перед посольством Анкари в Стокгольмі.

Сполучені Штати назвали спалення ультраправим активістом Корану під час мітингу в Швеції проти опору Туреччини намірам країни приєднатися до НАТО, провокацією. Про це на брифінгу заявив речник Держдепартаменту Нед Прайс.

«Спалення книг, які є священними для багатьох, є вчинком глибокої неповаги», — сказав журналістам Прайс, назвавши інцидент «огидним».

На думку речника, спалення було справою «провокатора», який «можливо, навмисно прагнув розділити двох наших близьких партнерів — Туреччину та Швецію».

«Ця людина, можливо, навмисно намагався вплинути на поточну дискусію щодо вступу Швеції та Фінляндії до НАТО», — сказав Прайс.

Прайс захистив позицію Швеції, заявивши, що вона підтримує свободу вираження поглядів, яка може бути «законною і жахливою водночас».

Як відомо, шведсько-данський політик Расмус Палудан у суботу підпалив ісламську священну книгу перед посольством Анкари в Стокгольмі саме тоді, коли Туреччина затримала заявку Швеції на вступ до трансатлантичного альянсу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, висловив обурення через інцидент, засудивши, зокрема, і надання владою Швеції дозволу на проведення мітингу.

Читайте також: Праві сили Європи палять Коран: до чого тут конфлікт Туреччини та Швеції щодо вступу в НАТО

Ердоган заявив, що країні не варто очікувати підтримки Туреччини щодо вступу до НАТО.

Минулого року Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до Північно-атлантичного альянсу, відмовившись від попередньої політики нейтралітету та небажання дратувати Росію. Це сталося після вторгнення РФ в Україну.

Відповідно до правил альянсу, всі його учасники повинні затвердити нових членів. Наразі лише Туреччина та Угорщина не дали Швеції та Фінляндії зелене світло, а прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв, що парламент зробить це наступного місяця.

Для того, аби заручитись підтримкою Туреччини у питанні вступу до НАТО,  Швеція мала вислати з країни 130 осіб, яких Туреччина вважає терористами.