UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії почався конфлікт минулого з майбутнім - The Economist

Режим, який паразитує на імперській пам'яті, зіштовхнувся з бажанням молоді мати шанс на майбутнє.

Коли молоді росіяни, більшість з яких за своє життя не бачили іншого президента окрім Володимира Путіна, вийшли протестувати в понеділок, вони опинилися в оточенні реконструкторів, одягнених в середньовічні лати, однострої часів Російської імперії 19-го століття і форму НКВД часів Йосипа Сталіна.

Демонстранти скандували: "Росія без Путіна!" і "Ми тут влада!". Середньовічні лицарі почали тікати і ховатися, а на зміну їм вийшли російські спецзагони поліції, які почали бити демонстрантів і штовхати їх.

Видовище було дуже сюрреалістичним, але воно добре ілюструє нинішнє політичне протистояння в Росії. Про це сьогодні пише The Economist.

Ретроградному, зосередженому на минулому режиму Володимира Путіна кидає виклик молоде покоління росіян, які відчувають, що у у них вкрали майбутнє за допомогою корупції, лицемірства і брехні правлячої еліти. Символом протестів стала гумова качечка - посилання на документальне відео про корумпованість прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, яке в березні оприлюднив опозиціонер Олексій Навальний. Кілька років тому таке відео могло б в Росії викликати лише насмішки. Але зараз воно спричилино обурення.

"Ми відрізняємося від покоління наших батьків тим, що у нас немає майбутнього", - сказав один з молодих демонстрантів. За словами хлопця, він не підтримує націоналістичних поглядів Навального, але бачить в ньому найкращий доступний спосіб, щоб привести зміни в країні.

Тактика Навального перенести свою акцію протесту в недозволене владою місце була ризикованою. Деякі його ліберальні прихильники назвали це провокативним рішенням. Але метою було показати, що правила, які встановив Кремль для політичного життя в Росії, і зусилля влади усунути його з президентської гонки не мають жодного значення. Все це нагадує другу половину 80-х років, коли президент СРСР Михайло Горбачов спробував викинути Бориса Єльцина з політики, звільнивши його з посади мера Москви. При цьому, він навіть не усвідомлював, що так підвищить популярність Єльцина. Навальний збудував мережу зі 120 тисяч волонтерів по всій країні. Визнає це Кремль чи ні, але опозиціонера розглядають як альтернативу Путіну.

Протести відбулися в 170 містах по всій Росії, зібравши близько 150 тисяч людей. Про це кажуть організатори акції. Половина з них - молоді росіяни віком від 18 до 29 років. При цьому, учасники акцій не бояться арештів і вважають їх частиною акції.

Одна з причин для непокори криється в економіці. Реальні доходи росіян скоротилися на 13% за останні 2,5 роки, впавши до рівня 2009 року. Роздрібна торгівля впала на 15%. Інвестиції скорочуються вже три роки поспіль. Експерт Наталія Зубаревич каже, що економічні фактори посилюються занепокоєннями через відсутність свободи, а також лицемірством чиновників.

Кремль шукає наратив для виборчої кампанії Путіна на наступний рік. Дехто намагається виставити його як державника на зразок Дена Сяопіна, який водночас проводив реформи і придушував незгодних. Але якщо здатність режима в Росії проводити зміни сумнівні, то його схильність використати грубу силу - навпаки. В понеділок поліція арештувала тисячі росіян. Один з поліцейських офіцерів у Москві виявився колишнім командиром загону "Беркут", який брав участь у придушенні революції в Києві.

"Тут не Майдан. Ми не будемо чекати наказу для того, щоб відкрити вогонь", - сказав один з російських спецпризначенців.

Видання нагадує, що минулого року Путін створив підконтрольну лише йому національну гвардію чисельністю 400 тисяч бійців. Більшість гвардійців, які придушували протест 12 червня, були такого ж віку, як і демонстранти. Політолог Кирило Рогов покоментував, що події в понеділок здавалися "репетицією перед громадянською війною".

Видання New York Times писало, що Навальний не переможе Путіна, але протести все ж важливі. Одна з причин - тому що це доказ того, що Путін і його когорта, попри всю їхню владу, не можуть змусити росіян мовчати.

Нагадаємо, під час акції протесту, приурочених до Дня Росії, поліція затримала більше 2 тисяч осіб, в тому числі, більше 860 протестуючих у Москві і близько 550 у Санкт-Петербурзі. Серед затриманих чимало неповнолітніх.

Ініціатором акцій протесту став голова "Фонду боротьби з корупцією" Олексій Навальний, - один з авторів журналістського розслідування про корупцію прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.