UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН звернулися до лідерів країн G20 із проханням запобігти масовому голоду в Афганістані

Половина афганських дітей до п'яти років схильна до ризику гострого недоїдання, а в кожній провінції Афганістану виявили спалах кору.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс звернувся до лідерів країн G20 із проханням запобігти масовому голоду в Афганістані, передає Associated Press.

Політик зазначив, що економіка Афганістану на порозі руйнування. Половина громадян країни може залишитись без необхідної кількості продовольства, особливо в зимових умовах. Гріффітс сказав, що половина афганських дітей до п'яти років схильна до ризику гострого недоїдання, при цьому в кожній провінції Афганістану виявили спалах кору.

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) забезпечує продуктами 4 млн афганців, але, за прогнозами організації, така допомога знадобиться 12 млн жителям країни, додав Гріффітс.

Він звернувся до тих держав, які призупинили допомогу Афганістану після приходу до влади радикального руху "Талібан", з проханням надати країні гуманітарну допомогу. Серед них, зокрема, входять США та європейські країни. При цьому заступник генерального секретаря ООН зазначив, що Євросоюз уже виділив близько 100 млн. євро.

Гріффітс зазначив, що якщо афганці не отримають допомоги, це призведе до збільшення потоку біженців і посилить терористичну загрозу.

Раніше в ООН зазначили, що виснаження та голодна смерть загрожують майже 23 млн. жителів Афганістану.

Читайте також: У США було 20 варіантів розвитку подій в Афганістані. Не справдився жоден — WSJ

«Талібан» вимагає зняття арешту з мільярдів доларів із резервів центрального банку країни, які заблокували США та Європа одразу після захоплення влади в Афганістані талібами.