UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН заявили, що Ізраїль кілька разів обстріляв їхні позиції в Лівані та поранив миротворців

У ліванській місії розповіли про пошкодження внаслідок таких обстрілів.

В Організації об’єднаних націй заявили, що Ізраїль кілька разів обстріляв їхні позиції в Лівані 9 та 10 жовтня, внаслідок чого двоє миротворців дістали поранення. Зокрема, повідомлення про це з’явилося на сторінці ліванської місії UNIFIL у соцмережі Х.

«Сьогодні вранці двоє миротворців отримали поранення після того, як танк Merkava ЦАХАЛу вистрілив у бік спостережної вежі в штаб-квартирі UNIFIL’s Накурі. Він влучив прямо в неї та змусивши їх упасти. Травми, на щастя, цього разу несерйозні, але вони залишаються в лікарні», – йдеться у повідомленні.

Також у UNIFIL заявили, що ЦАХАЛ обстріляв позицію ООН в Лаббуне. Там Армія оборони Ізраїлю нібито влучила у вхід до бункера, де ховалися миротворці. Також внаслідок обстрілу пошкоджені транспортні засоби та системи зв’язку. У UNIFIL додали, що помітили безпілотник ЦАХАЛу, який летів посеред позиції ООН до входу в бункер.

Читайте також: "Хезболла" повідомляє про зіткнення з ізраїльськими військами вздовж ліванського кордону — Reuters

Крім того, повідомляється, що 9 жовтня, ЦАХАЛ обстріляв та вивів з ладу камери спостереження за периметром позиції ООН. Також повідомляється про обстріл позиції в Рас-Накурі, де перед початком загострення збройного конфлікту відбувалися регулярні тристоронні зустрічі. Там нібито пошкоджене освітлення та ретрансляційна станція.

«Ми нагадуємо ЦАХАЛу та всім сторонам про їхні зобов’язання щодо забезпечення безпеки персоналу та майна ООН, а також поважати недоторканність приміщень ООН у будь-який час. Миротворці UNIFIL присутні на півдні Лівану для підтримки повернення до стабільності згідно з мандатом Ради безпеки. Будь-який навмисний напад на миротворців є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та резолюції 1701 Ради Безпеки», – завили в UNIFIL.

Читайте також: Ізраїль перекинув ще тисячі військових до Лівану, готуючись до розширення наземних операцій — FT

Нагадаємо, 2 жовтня міністр закордонних справ Ізраїлю оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша персоною нон ґрата та заборонив йому в’їзд до країни. За день до того генсек ООН неоднозначно відреагував на ракетну атаку на Ізраїль з боку Ірану та закликав до припинення вогню замість ескалації.

Своєю чергою, Гутерреш на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що «рішуче засуджує» атаку Ірану на територію Ізраїлю. Однак він нагадав, що Ізраїль здійснює у Газі «найбільш смертоносну й руйнівну воєнну кампанію» за роки його перебування на посаді генерального секретаря.