UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН вирішили скоротити фінансування миротворців

Генасамблея передбачила на миротворців на 600 мільйонів доларів на рік менше, ніж раніше.

Генеральна Асамблея ООН дала згоду на скорочення фінансування миротворчої діяльності на 600 млн доларів - з 7,87 млрд до 7,3 млрд доларів на рік.

Все країни-члени ООН погодилися направити 6,8 млрд доларів на 14 миротворчих місій, пише "Інтерфакс", посилаючись на західні ЗМІ. Повідомляється, що виділення додаткових 500 млн доларів на фінансування операцій на Гаїті і в Дарфурі (Судан) схвалять в кінці року. Рішенню про скорочення витрат на миротворчі операції передував тиск з боку США, які більше всіх країн ООН виділяють коштів на ці цілі. У Вашингтоні хотіли скоротити загальний бюджет на цю діяльність на 1 млрд доларів в рік.

У свою чергу в ЄС наполягали на цифрі бюджету в 7,3 млрд доларів в рік. США оплачує 28,5% бюджету миротворчих операцій. Крім США, головні країни, що фінансують цю сферу діяльності ООН - Китай, Японія, Німеччина і Франція.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш ввів режим жорсткої економії на польоти авіації в миротворчих місіях організації. Українські вертолітники також беруть участь у миротворчих місіях ООН, зокрема в африканських країнах – Ліберії та Конго.