UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Німеччині знову передумали щодо поставок озброєння Україні: які позиції готують насамперед

В МЗС ФРН запевняють, що розуміють, що відлік йде на години.

Німеччина вивчає, яке додаткове обслуговування та боєприпаси знадобляться її запасам застарілих БМП Marder, щоб Україна могла їх повноцінно використовувати, а також працює над питанням майбутнього навчання українських військових для використання ними передової техніки, заявила у четвер міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, пише Reuters.

"Для нас немає табу щодо бронетехніки та іншого озброєння, яке потребує Україна", - сказала вона на прес-конференції зі своїм естонським колегою, відповідаючи на питання про заблоковані канцлером ФРН Олафом Шольцом поставки танків в Україну.

Бербок заявила, що першочерговим завданням було забезпечити Україні швидке отримання старого радянського озброєння, яке українські військові могли б використовувати без додаткового навчання, і що вона робить це шляхом заміщення запасів союзних країн, які мають таке озброєння, сучасним спорядженням німецького виробництва.

При цьому вона поскаржилась, що німецькі збройні також відчувають дефіцит певного озброєння, як от вертольоти для миротворчої місії в Африці.

Під тиском запитань від журналістів чи буде таки відправлений німецький танк Leopard в Україну, глава МЗС сказала, що військовим знадобиться навчання, і що Берлін за нього заплатить.

«Ми надаємо мільярд євро, тому що ми повинні думати не лише про найближчі дні та місяці, а й про системи, які потрібні Україні для оборони зараз, а також для вільної України в майбутньому», – сказала вона.

«Ми знаємо, що кожен день має значення», - спробувала переконати Бербок.

Нагадаємо, вранці німецьке видання Bild зявило, що канцлер Німеччини Олаф Шольц особисто вдвічі скоротив список зброї для України. Зокрема із списку зникли танки Leopard, БТР Puma и Marder, БТР Boxer, Fuch.

Такий крок обурив не тільки парламентську опозицію, а й колег Шольца по коаліції.