UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НАТО підписали контракт на закупівлю артилерійських снарядів на 1,1 млрд євро

Частину снарядів мають надати Україні.

Альянс НАТО підписав контракт на 1,1 мільярда євро на постачання 155-мм артилерійських боєприпасів, частину снарядів планують передати Україні. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Норвезький виробник боєприпасів отримає мільярд крон на розширення підприємства

"Війна в Україні перетворилася на битву боєприпасів", - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після підписання угоди.

Альянс уклав угоду від імені кількох союзників, які або передадуть снаряди Україні, або використають їх для поповнення власних виснажених запасів. Гуртові закупівлі гарантують нижчі ціни.

За контрактом, ймовірно, буде закуплено близько 220 тисяч артилерійських боєприпасів, а перші поставки очікуються наприкінці 2025 року, повідомив Reuters представник НАТО. Боєприпаси постачатимуть французька компанія Nexter і німецька Junghans.

Читайте також: Ми вивчаємо, які у нас є можливості виробляти більше боєприпасів та спорядження на підтримку України – Глава МЗС Польщі Сікорський

Надання Україні боєприпасів стає все більш нагальним через те, що Росія змогла наростити власне виробництво. Раніше повідомлялося, що ЄС збільшить виробничі потужності до 1,3 мільйона снарядів до кінця року, на тлі подвійного завдання — надання військової допомоги Україні та поповнення власних запасів. За словами комісара внутрішнього ринку та промисловості ЄС Тьєррі Бретона, пріоритетом є забезпечення постачань більшості з цих артилерійських снарядів в Україну.