UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НАТО не готувалися до війни, тому зараз проблеми з поставками Україні зброї — ексгенерал США Арнольд

Виробничі потужності Альянсу все ще знаходяться на рівні мирного часу. 

Американський бригадний генерал у відставці, ветеран Іраку і Афганістану Марк Арнольд пояснив, чому зараз спостерігається затримка з постачанням Україні військової допомоги від НАТО. Під час інтерв'ю "РБК Україна" він пояснив, що в Альянсі насправді не готувалися до війни, тому не виходить швидко збільшити виробничі потужності. 

Зараз вони знаходяться на рівні мирного, а не воєнного часу. 

"І до лютого цього року захід не створював власних запасів звичайних озброєнь і боєприпасів, щоб витримати затяжну війну", - зазначив Арнольд. 

Ексгенерал США заявив, що сьогодні існує проблема як в поставках необхідного Україні високотехнологічного озброєння, так і в поставках достатньої кількості низькотехнологічної зброї та засобів пересування. 

"Адже Заходу дуже важко швидко збільшити свої можливості по ремонту резервної військової техніки для поставки в Україну, і виробляти більш досконалу зброю і боєприпаси. Це довгий і складний ланцюжок поставок. І швидко збільшити ці виробничі потужності не вийде", - вважає генерал.

Арнольд при цьому впевнений, що все ж вдасться збільшити інтенсивність постачання зброї. Інше питання - чи зможе НАТО забезпечувати Україну такого роду допомогою на довготривалій основі. 

Читайте також: "Це ми ще не починали": Данілов розповів, як західне озброєння вже змінює хід війни

Нагадаємо, у Білому домі пояснили, що військова допомога, яка йде Україні зараз – безоплатна, на відміну від ленд-лізу, тому спочатку вичерпують її

Наразі адміністрація президента США використовує для поставок Україні кошти, виділені Конгресом.  Йдеться про пакет на суму в 40 мільярдів доларів, де більша частина – це гроші безпосередньо на зброю. Як пояснили в Білому домі, ці кошти потрібно витратити до кінця фіскального року в США, який припадає на кінець вересня.