UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Євросоюзі погодили план підтримки економіки на 1,8 трлн євро

Відповідні домовленості були досягнуті на п'ятий день саміту. 

У вівторок, 21 липня, ЄС досяг домовленостей про фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 млрд євро і наступного довгострокового бюджету ЄС у розмірі понад 1 трлн євро, передає Politico.

Відзначається, що домовленості були досягнуті на п'ятий день саміту ЄС, який планувався дводенним.

"Ми провели 4 дні і ночі, 90 годин в переговорах і досягли успіху", - сказала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

До нового семирічного бюджету в розмірі 1,074 трильйона євро приєднаний фонд відновлення ЄС. Він буде складатися з 390 мільярдів євро у вигляді грантів і 360 мільярдів євро у вигляді кредитів. Загальний фінансовий пакет допомоги складе 1,82 трильйона євро.

Початкова ж пропозиція по фонду загальним обсягом 750 мільярдів євро передбачала розподіл субсидій і позик в співвідношенні 500 і 250 мільярдів євро, відповідно. Однак така пропозиція не влаштувала так звану "економічну четвірку" (Австрію, Нідерланди, Данію та Швецію), яка була проти значної частки грантів у фонді.

Читайте також: Глава Європейської Ради зробив компромісну пропозицію з антикризового фонду ЄС

Раніше представники країн ЄС побоювалися, що нездатність досягти угоди призведе до падіння фондових ринків і потенційно посилить економічну кризу в той час, коли пандемія триває. Багато експертів говорять, що повний шок від пандемії ще не відчувається через урядові програми із запобігання втрати робочих місць. Однак і вони можуть невдовзі припинити свою дію.

Нагадаємо, напередодні переговори ЄС зайшли в глухий кут через позиції Австрії, Данії, Нідерландів і Швеції. Однак незабаром країни змінили свою думку і погодилися з пропозицією, щоб 390 млрд євро з фонду на суму 750 млрд євро були виділені як субвенції, а інша частина грошей як кредити під низькі відсотки. 

Як писало ZN.UA, пандемія коронавірусу вплинула на економіки всіх європейських країн. Після певних проблем на початку несподіваного лиха Європейський Союз зміг взяти ситуацію під контроль і вийти на шлях загального планування і координації.

Докладніше читайте в матеріалі Богдана Іващенко – «План порятунку для ЄС».