UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС розробляють першу єдину військову доктрину, її планується прийняти до березня 2022 года

Аналізувати загрози і проводити наради з країнами-членами, а потім розробляти концепцію планується протягом 2021 року, щоб до весни наступного року вона вже вступила в дію.

ЄС вирішив скоріше отримати свою першу єдину військову доктрину, її планується прийняти до березня 2022 року, повідомляється в заяві на сайті саміту Євросоюзу.

Глави держав прискорять розробку військової концепції блоку. Вона буде називатися "Стратегічний компас ЄС". У заяві підкреслюється, що співдружність піддається новим і зростаючим загрозам і випробуванням.

"Щоб боротися з ними, захищати своїх громадян і посилювати свою стратегічну автономію і ставати сильнішим глобальним гравцем, ЄС потрібно визначити, яким актором він буде в області безпеки і оборони", - сказано в документі.

Читайте також: НАТО та Україна рухаються у бік тіснішої співпраці та інтеграції – Аппатурай

Звіт виділяє три основних тенденції - глобальний рівень: уповільнення глобалізації, зростаюче економічне суперництво світових держав, зміни клімату і конкуренція за ресурси, міграційний тиск.

Регіональний рівень: регіональна нестабільність, конфлікти, крихкість держави, міждержавна напруженість, зовнішні впливи, дестабілізуючий вплив недержавних суб'єктів.

Загрози ЄС: державні і недержавні суб'єкти, націлені на ЄС за допомогою гібридних інструментів, включаючи підривні технології, дезінформацію та інші невійськові джерела впливу; терористична загроза.

Нагадаємо, верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив про те, що Путін використовує дезінформацію, щоб врятувати режим.