UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ізраїлі другий день тривають сутички

Заворушення почалися після того, як 7 вересня в лікарні помер палестинський підліток, який отримав важкі травми під час розгону демонстрації в Східному Єрусалимі.

В Єрусалимі другий день тривають вуличні заворушення
В Єрусалимі другий день тривають вуличні заворушення

У Східному Єрусалимі другий день тривають сутички після того, як у неділю стало відомо про загибель 16-річного Мухаммада Суннукру, якого арабські ЗМІ називають "мучеником".

В околицях Східного Єрусалиму Рас ель-Амуд і Иссавия палестинці в масках закидали камінням ізраїльських поліцейських. Про поранених не повідомлялося.

Протестувальники кидали каміння в потяг в районі Шуафат в Єрусалимі. Постраждалих немає, але поїзда був нанесений збиток.

Увечері в районі Гіва Царфатит учасники заворушень кинули пляшку з "коктейлем Молотова" в автозаправку, що спричинило пожежу. Потім кілька людей увірвалися в розташований на території заправки магазин, пограбували його і спробували підпалити. Постраждалих немає, заарештованих теж.

Читайте також: Ізраїль—Палестина: руйнівне взаємонепорозуміння

В єрусалимському районі Ваді аль-Джоз кілька десятків палестинських арабів кидали каміння в поліцейських і підривали петарди. Каменем був поранений єврейський підліток, також завдано шкоди кільком автомобілів. Постраждалого евакуювали в місцеву лікарню.

В околиці Шуафата, система Light Rail стала об'єктом палестинського гніву, коли камені були кинуті за залізничної лінії. На горі Скопус, в арабській селі Иссавия, поліція застосувала спецзасоби проти протестувальників.

В заяві, опублікованій незадовго до півночі, мер Єрусалиму Нір Баркат засудив заворушення, додавши, що він працює в тісній співпраці з поліцією, щоб "прийняти рішучі заходи проти бунтівників", які завдали шкоди нерухомості.

Поліція посилила безпеку в східному Єрусалимі для забезпечення порядку і припинення подальших інцидентів.

Читайте також: Прем'єр Ізраїлю відмовився від переговорів з бойовиками до припинення обстрілу

Нагадаємо, в єрусалимської лікарні "Адаса Ейн-Керем" 7 вересня помер 16-річний Мухаммад Абд Аль-Маджид Суннукру, який отримав важкі травми під час розгону несанкціонованої демонстрації в Східному Єрусалимі 1 вересня. Про смерть підлітка, жителя Східного Єрусалиму, повідомили як ізраїльські, так і арабські ЗМІ.

Згідно з версією ізраїльської поліції, підліток брав участь у заворушеннях, що спалахнули в районі Ваді аль-Джоз (Кедронская долина). Для розгону демонстрації поліцейські були змушені застосувати спецзасоби, у тому числі, вони стріляли гумовими кулями по ногах маніфестантів. Одна з куль потрапила в ногу підлітку, він втратив рівновагу, впав і вдарився головою. Ця черепно-мозкова травма і стала причиною його смерті.

Палестинські ЗМІ цитують батька підлітка, який стверджує, що його син випадково опинився в районі безладів. За його словами, підліток говорив по мобільному телефону, коли в нього вистрілили поліцейські. За словами батька, "це було нічим не спровокований напад". При цьому, палестинські джерела стверджують, що поліцейські вистрілили в голову підлітку.

Тіло підлітка буде переведено в Інститут судової медицини Абу-Кабір для розтину, яке проведе палестинський лікар у присутності прокурора. !zn