UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ізраїлі тривають мітинги проти судової реформи: поліція застосувала водомети

Також затримано кількох учасників акції.

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці кількох ізраїльських міст на знак протесту проти суперечливої судової реформи, повідомляють ЗМІ. Мітинги тривають вже дев’ятий тиждень поспіль.

У Тель-Авіві в суботу відбувся великий мітинг, участь в якому, за повідомленнями ЗМІ, взяли близько 160 тисяч осіб. Протести також спалахнули в інших містах, таких як Хайфа та Нетанія.

За даними поліції Тель-Авіва, близько 200 демонстрантів прорвали блокпост і перекрили головну трасу, що сполучає місто Єрусалимом. Поліція застосувала водомети та заарештувала кількох протестувальників. Ще кілька демонстрантів були поранені під час сутичок із правоохоронцями., які, за свідченнями учасників, діють невиправдано жорстоко.

Протестувальники виступають проти закону, який Нетаньяху та його праві та релігійні союзники сподіваються ухвалити. Він обмежить повноваження Верховного суду виносити рішення проти законодавчої та виконавчої влади, водночас надаючи законодавцям вирішальні повноваження щодо призначення суддів.

Прихильники цього кроку стверджують, що Верховний суд потрібно утримати від надмірної політизації. Водночас, критики вважають, що це послабить суд, поставить під загрозу громадянські свободи та зашкодить економіці та погіршить відносини із західними союзниками. Люди, які беруть участь у протестах, побоюються, що Ізраїль може перетворитись на диктатуру. Крім того, вони побоюються, що новий уряд може використати це, щоб скасувати поточний кримінальний процес проти Нетаньяху.

Кнесет (парламент Ізраїлю) 20 лютого, схвалив у першому читанні законопроект про спірну судову реформу, що спричинила масові протести. Тепер законопроект повертається до парламентського Комітету з Конституції, законодавства та правосуддя для його підготовки до другого та третього читань, які очікуються до кінця березня.

Відомий ізраїльський військовий історик, професор історичного факультету Єврейського університету в Єрусалимі Юваль Ной Харарі у своїй статті «Момент страшного прозріння» проаналізував ситуацію в Ізраїлі та спрогнозував можливий сценарій розвитку подій. Харарі натякнув, що може залишити Ізраїль, якщо влада не припинить знищувати демократію.