UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ізраїлі спостерігається "різке падіння" поставок зброї з США — Нетаньягу

Адміністрація президента США заперечує таке ствердження.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повторив у неділю 23 червня свою заяву про те, що президент Байден стримує поставки зброї до його країни, на тлі суперечки між світовими лідерами через війну між Ізраїлем і ХАМАСом. Нетаньягу заявив, що Ізраїль побачив "драматичне падіння" поставок американської зброї, що адміністрація Байдена категорично заперечує, повідомляє The Hill.

У травні адміністрація Байдена затримала поставку важких бомб до Ізраїлю через побоювання щодо їх використання проти цивільного населення, хоча держсекретар Ентоні Блінкен заявив минулого тижня, що "всі інші поставки зброї відбуваються у звичайному режимі".

Читайте також: Ізраїльські війська посилили обстріли по всій території Гази — Reuters

Непорозуміння між США та Ізраїлем відбувається на тлі того, що Нетаньягу, схоже, неохоче погоджується на угоду про припинення вогню, яку відстоював Байден, яка призвела б до припинення бойових дій і звільнення заручників, яких утримує ХАМАС в Газі. Лідери ХАМАСу також не погодилися на цю угоду в повному обсязі.

На початку цього місяця Байден заявив, що є "всі підстави" вважати, що Нетаньягу затягує війну між Ізраїлем і ХАМАСом заради власної політичної вигоди. Вчора 23 червня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант перебував у Вашингтоні, де зустрівся з високопосадовцями Пентагону, щоб обговорити зростання напруженості.

Читайте також: У Рафаху внаслідок обстрілу наметового містечка загинули 22 людини

Останніми тижнями ізраїльські офіційні особи все частіше попереджають, що ширший конфлікт з "Хезболлою" неминучий. Оскільки транскордонні обстріли стали більш інтенсивними, Нетаньягу попередив на початку цього місяця, що "так чи інакше" Ізраїль "відновить безпеку на півночі".

Раніше ми повідомляли, що американські чиновники не бачать чіткого шляху до припинення війни в Газі. Адже переговори про припинення вогню зайшли в глухий кут. Жодна зі сторін не демонструє ознак готовності до компромісу.