UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Італії почалося виверження вулкана Стромболі, мовчазного 20 років

Несподівана активність вулкана призвела до паніки і людської жертви.

В Італії почалося виверження вулкана Стромболі. Це один з діючих вулканів в Тірренському морі, біля Сицилії, - його активність триває два тисячоліття з невеликими проміжками. Черговий такий проміжок тривав майже 20 років.

В Twitter один з очевидців, Кармело Сайа, розмістив фотографії виверження і розповів, що під час загальної в якийсь момент паніки люди стали кидатися в море. Одна людина загинула, декілька отримали травми.

На острові, де розташований вулкан, живуть близько тисячі осіб. Сюди люблять приїжджати туристи - на тихі, чисті пляжі. Але коли вулкан, який мовчав 19 років, раптом прокинувся, він налякав усіх.

"Вулкан Стромболі вибухнув. Ніколи не бачив нічого подібного", - написав Кармело Сайа.

The vulcano #Stromboli just erupted. Never seen something like that. pic.twitter.com/YmPnwaWRVC

- Carmelo Saia (@SaiaCarmelo) 3 июля 2019 г.

У лютому 2019 року активізувався вулкан Етна - найвищий з діючих (3300 м) і найнеспокійніший в Європі.

Вулкан Етна на середземноморському острові Сицилія (Італія) прокинувся після недовгого сну, і випустивши добре видимий з космосу стовп диму, утруднив авіаційне сполучення з островом.

Протягом останніх двох десятиліть Етна періодично нагадує про себе викидами лави і вулканічного попелу. Востаннє Етна викинула хмара попелу 24 грудня 2018 року, внаслідок чого було частково закрито повітряний простір. Поряд з Етною розташоване місто Катаннія, з населенням 300 тисяч.