UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірані визначилися з кандидатами на посаду президента країни

Найпомітнішим є колишній мер Тегерана.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Рада опікунів Ірану в неділю, 9 червня, затвердила кандидатів, які балотуватимуться на посаду президента після смерті колишнього лідера країни Ібрагіма Раїсі. Як повідомляє AP, претендуватимуть на посаду спікер парламенту країни та ще п'ять людей.

Рада знову заборонила балотуватися колишньому президенту Махмуду Ахмадінежаду. Він відомий репресивними заходами, що відбулися після його спірного переобрання 2009 року.

Читайте також: Смерть президента Ірану: один із кандидатів на заміну Раїсі перебуває під санкціями США

Найвідомішим кандидатом залишається 62-річний Мохаммад Бакер Калібаф. Це колишній мер Тегерана, який має тісні зв’язки з Революційною гвардією країни. Він вже балотувався у 2005 та 2013 роках. AP зазначає, що Калібаф потенційно матиме підтримку верховного лідера Ірану Хаменеї, який фактично керує країною.

Серед інших кандидатів — Саїд Джалілі, колишній старший ядерний перемовник. На посаду також претендують Мостафа Пур Мохаммаді, колишній міністр юстиції, та Амір Госсейн Газізаде-Хашемі, віцепрезидент при Раїсі.

«Відбір кандидатів, затверджених Радою опікунів, групою священнослужителів та юристів, які в кінцевому підсумку контролюються Хаменеї, свідчать про те, що шиїтська теократія Ірану сподівається полегшити вибори через рекордно низьку явку на останніх виборах і високу напруженість через ядерну програму країни, а також війну між Ізраїлем і Хамас», - зазначають AP.

Нагадаємо, колишній президент Ірану Ібрагім Раїсі розбився в авіакатастрофі 19 травня. Разом з ним загинули глава МЗС країни Хоссейн Амір-Абдуллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі, очільник п'ятничної молитви в Тебрізі Ходжатолеслам аль-Хашем та інші особи.

Вибори президента Ірану, який постачає Росії озброєння для ведення агресії, пройдуть 28 червня. Чи варто очікувати змін в Ірані та чи зміниться щось для України після смерті Раїсі — читайте у статті Володимира Кравченка «Чи припинить Іран постачати Росії «шахеди» після загибелі президента?»