UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ХАМАС заявили, що одного з лідерів угруповання Ісмаїла Ганію було вбито

Ганія був одним із ключових учасників переговорів про припинення вогню.

В Ірані загинув один із лідерів ХАМАС Ісмаїл Ганія, заявило в середу, 31 липня, палестинське угруповання. Це викликає побоювання, що ситуація в регіоні ще більше загостриться, повідомляє Reuters.

Читайте також: Не можна ігнорувати мережу зла РФ, Ірану, ХАМАС та КНДР — посол України в Ізраїлі

Революційна гвардія Ірану підтвердила смерть Ганії через кілька годин після того, як він був присутній на церемонії приведення до присяги нового іранського президента, і заявила, що проводить розслідування. Ізраїль не коментував цю подію. 

Новина з'явилася менш ніж через 24 години після того, як Ізраїль оголосив про ліквідацію одного з командирів “Хезболли”, який, за його словами, стояв за смертоносним ударом по Голанських висотах.

“Вбивство ізраїльською окупаційною владою Ганії є серйозною ескалацією, яка має на меті зламати волю ХАМАС”, - сказав високопоставлений представник палестинського угруповання Самі Абу Зухрі.

Він додав, що ХАМАС продовжить свій шлях, заявивши про “впевненість у перемозі”.

Очікується, що вищий орган безпеки Ірану збереться на засідання, щоб визначити стратегію у відповідь на смерть Ганії — близького союзника Тегерана.

Ганія, який зазвичай проживав у Катарі, був одним із ключових учасників переговорів про припинення вогню від ХАМАС.

Читайте також: У полоні ХАМАСу загинули ще двоє ізраїльських заручників — ЦАХАЛ

Вбивство Ганії сталося на тлі продовження війни у Секторі Гази, яка дестабілізує Близький Схід, загрожуючи перерости у ще масштабніший регіональний конфлікт.

Переговори про припинення вогню за посередництва Єгипту й Катару, схоже, зайшли в глухий кут. Водночас, ризик війни між Ізраїлем та “Хезболлою” зріс після удару по Голанських висотах, унаслідок якого загинуло 12 дітей, і подальшої ліквідації високопоставленого командира “Хезболли” Фуада Шукра.