UA / RU
Підтримати ZN.ua

В G7 домовилися боротися з шахрайством та ризиками, пов'язаними зі штучним інтелектом

Міністри внутрішніх справ та безпеки країн групи провели триденну зустріч.

Міністри внутрішніх справ і безпеки країн G7 домовилися спільно боротися з міжнародною загрозою організованого шахрайства та ризиками, пов'язаними з генеративним штучним інтелектом. Про це повідомляє NHK.

У неділю, 10 грудня, міністри прийняли спільну заяву, завершуючи триденну зустріч у Японії. Однією з головних тем було транскордонне організоване шахрайство та зростання збитків, спричинених такою діяльністю.

Читайте також: NYT: Роботи-вбивці під управлінням штучного інтелекту стають реальністю, країни почали сперечатись про обмеження нової зброї

У Великій Британії у 2021/2022 фінансовому році шахраї викрали близько 2,8 мільярда доларів. Це в 11 разів більше, ніж у Японії минулого року.

У Сполучених Штатах телефонне шахрайство, яким займаються групи з Південної Азії, призвело до щорічних збитків на близько 966 мільйонів доларів.

У заяві також міститься обіцянка узгодити визнання того, що ШІ може бути використаний для терористичних актів або інших злочинів. Країни групи сприятимуть обміну інформацією для поліпшення можливостей розслідування та зміцнення співпраці з промисловими колами.

Міністри також домовилися закликати операторів соціальних мереж вжити заходів для захисту дітей від сексуальної експлуатації, включаючи дитячу порнографію. Також країни G7 домовилися тісно співпрацювати для запобігання витоку інформації і передових технологій.

Читайте також: ЄС узгодив жорсткі правила регулювання штучного інтелекту

Минулого місяця у Великій Британії відбувся саміт з питань безпеки ШІ, на якому 28 країн взяли на себе широкі зобов'язання щодо спільної роботи над подоланням ризиків, пов'язаних з розвитком штучного інтелекту. Серед підписантів декларації, яка визначає принципи безпечного користування та розвитку технологій ШІ, була й Україна. 

ZN.UA запитало українців про їхнє ставлення до штучного інтелекту та рівень взаємодії із технологією. Описуючи отримані результати, Юлія Самаєва констатує, що "Ставлення українців до штучного інтелекту на диво легковажне. Дарма".