UA / RU
Підтримати ZN.ua

У центрі Брюсселя проводиться поліцейська операція у зв'язку із загрозою теракту

Влада Бельгії побоюються атак за "паризьким сценарієм".

Увечері в неділю, 22 листопада, в Брюсселі розпочалася поліцейська операція в рамках ліквідації терористичної загрози в Бельгійської столиці.

Операція проходить поблизу площі Гран-Пляс. Жителів кварталу вулиці Міді просили не підходити до вікон. Поліція заблокувала підходи до кварталу.

Раніше бельгійський орган координації та аналізу загрози (OCAM) прийняв рішення зберегти рівень терористичної загрози на найвищій позначці - четвертої - для Брюссельського регіону, повідомив в неділю, 22 листопада, на прес-конференції прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель.

Четвертий рівень присвоюється загрозу, яка розцінюється як "чесні і найближча".

"В цілому по країні рівень загрози залишається на позначці три, що означає можливу і ймовірну загрозу. Це значний рівень", − уточнив глава бельгійського уряду.

Він додав, що "у масштабі країни будуть мобілізовані необхідні кошти".

Мішель підтвердив, що влада побоюється "атак, схожих з паризькими, можливо, за участю кількох осіб, які здійснять нападу в декількох місцях одночасно".

"Ми маємо відомості, які змушують думати, що потенційна мета - це місця для активного відвідування. Ми думаємо, наприклад, про торгових центрах, громадському транспорті",− уточнив прем'єр-міністр.

Він повідомив про додаткових поліцейських і військових силах, які будуть розгорнуті. Також буде скорочено кількість масових заходів, особливу увагу буде приділено громадському транспорту. Метро буде закрито до нової оцінки небезпеки в понеділок. Школи в Брюсселі в понеділок також будуть закриті.

За його словами, розслідування триває цілу добу без перерв. Влада безперервно відстежують ситуацію і дадуть нову оцінку стану небезпеки в понеділок у другій половині дня, після чого знову зберуться антикризовий центр і Національний рада безпеки.

Глава уряду закликав громадян до пильності та обережності.

Читайте також: У Бельгії заарештували ще одного підозрюваного в причетності до терактів у Парижі

Протягом дня бельгійська поліція шукала в Брюсселі як мінімум двох осіб, які підозрюються в підготовці теракту.

У суботу, 21 листопада, в Брюсселі був оголошений четвертий рівень терористичної загрози Влада закрила метро і рекомендували громадянам уникати місць скупчення великої кількості людей.

Серія терактів у Парижі відбулася в п'ятницю, 13 листопада. Невідомі відкрили стрілянину в декількох районах міста, в тому числі в ресторані Le Petit Cambodge. Три вибухи пролунали біля стадіону Stade de France, де проходив товариський матч футбольних збірних Франції та Німеччини, на якому був присутній французький президент Франсуа Олланд. Крім того, на рок-концерті в театрі Bataclan невідомі захопили заручників. За останніми даними, під час серії терактів загинули 129 осіб, понад 350 отримали поранення.

18 листопада повідомлялося, що особи, затримані у передмісті Парижа в рамках спецоперації, мали намір здійснити теракти в міжнародному аеропорту "Шарль де Голль" й у торговому центрі у діловому районі Дефанс. Під час штурму квартири загинули три людини. Однією з них стала жінка, яка здійснила самопідрив, в другому загиблому поліція впізнала організатора терактів Абдельхаміда Абдадуда. Третя жінка не опізнана. Ще вісім осіб були затримані.