UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Азербайджані образа і наклеп в інтернеті будуть каратися законом

Зміни в ст. 147 "Наклеп" і ст. 148 "Образа" передбачають кримінальне переслідування за поширення наклепів і образ в інтернет-ресурсах масового використання.

Президент Азербайджану затвердив зміни в Кримінальному кодексі, які передбачають покарання за наклеп і образи, повідомляє сайт глави держави.

Як повідомлялося раніше, парламент Азербайджану затвердив 14 травня 2013 року зміни в Кримінальному кодексі.

Зокрема, зміни до ст. 147 "Наклеп" і ст. 148 "Образа" передбачають кримінальне переслідування за поширення наклепів і використання образ в інтернет-ресурсах масового використання.

До прийняття відповідних змін стаття 147 "Наклеп" передбачала кримінальне переслідування за поширення в публічному виступі або в ЗМІ свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію, покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі до 500 манатів або виконання громадських робіт на строк до 240 годин, або залучення до виправних робіт на строк до одного року або ж позбавлення волі на термін до шести місяців.

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, карався до прийняття поправок до КК покаранням у вигляді виправних робіт протягом двох років або позбавлення волі терміном до трьох років.

Образа, що міститься в публічному виступі, творі чи засобах масової інформації, раніше каралася штрафом у розмірі від 300 манатів до 1 тис. манатів, або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до одного року, або позбавленням волі терміном до шести місяців.

Згідно з розпорядженням глави держави, кабінету міністрів доручено в тримісячний термін підготувати і подати президенту пропозиції щодо внесення поправок у Кримінальний кодекс для забезпечення впровадження цих змін.

Крім цього, центральним органам виконавчої влади належить здійснювати контроль над приведенням нормативно-правових актів у відповідність із зазначеними поправками і в п'ятимісячний строк поінформувати про це президента країни. !zn

Читайте також:

Кабмін може ввести цензуру в Інтернеті

Начальник зв'язку Таджикистану вимагає викликати до себе Цукерберга

У Китаї готується нове обмеження для користувачів інтернету - повна заборона анонімності