UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Австрії оголосили триденний траур після теракту в Відні

Відбулося покладання вінків керівництвом Австрії в пам'ять про жертви терористичного нападу.

В Австрії з 3 листопада оголосили триденну національну жалобу в зв'язку з терористичною атакою в Відні.

Рішення про оголошення трауру було прийнято на спеціальному засіданні уряду країни, повідомляє газета Wiener Zeitung.

На будинках і спорудах органів державних установ, а також органів місцевого самоврядування приспустять державний прапор. О 12.00 вівторка в країні була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання. Учні в середу почнуть уроки в школах з хвилини мовчання.

"У зв'язку з цим жахливим нападом на свободу і демократію Австрійської Республіки оголошується національний траур, починаючи з сьогоднішнього дня і по четвер включно", - йдеться в постанові уряду.

Читайте також: Громадянство загиблих у результаті теракту у Відні поки невідоме – посол України в Австрії

Також відбулося покладання вінків керівництвом Австрії в пам'ять про жертви терористичного нападу.

Напередодні ввечері в центральній частині Відня стався терористичний акт. Мінімум один озброєний чоловік почав стріляти в людей, в тому числі він важко поранив поліцейського. Особа, яка вчинила напад, було ліквідовано поліцейським спецназом. В результаті теракту загинули 4 людини, 17 отримали поранення.

Поліція міста закликала жителів по можливості залишатися вдома, так як йде пошук інших учасників і спільників теракту, а єврейська громада прийняла рішення про закриття всіх синагог в країні.

Закрито буде також школи, кошерні ресторани і супермаркети.

У вівторок стало відомо, що збройний напад скоїв 20-річний ісламіст з австрійським паспортом, який в 2019 році був засуджений за спробу виїзду в Сирію для участі в боях на боці терористичної організації "Ісламська держава" (ІГ). Поліція Відня провела 15 обшуків у осіб, пов'язаних з терористом, заарештовані кілька людей.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття постраждалим під час теракту в столиці Австрії. Раніше президент Франції Еммануель Макрон розцінив розстріл терористами людей на вулицях Відня як акт агресії проти дружньо країни. Він висловив солідарність з громадянами Австрії, підкресливши, що європейці не мають наміру здаватися у війні проти тероризму.