UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Австралії військовослужбовицю та її чоловіка звинуватили в шпигунстві на користь РФ

Подружжя затримали, продовжується розслідування.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

В Австралії військовослужбовицю та її чоловіка звинуватили в шпигунстві на користь Росії — це перша справа в державі за оновленим антишпигунським законодавством, яке було переглянуте шість років тому з метою посилення покарання та виявлення іноземних агентів, повідомляє FT.

Читайте також: У НАТО планують вжити жорсткіших заходів проти шпигунів РФ у відповідь на ворожі дії Москви

40-річна Кіра Корольова та її 62-річний чоловік Ігор Корольов були заарештовані в четвер, 11 липня, у своєму будинку в Брісбені. Поліція Австралії заявила, що подружжя, яке є австралійськими громадянами російського походження, збирало матеріали, пов'язані з обороною, щоб поділитися інформацією з російською владою.

Австралійські ЗМІ пишуть, що подружжя залишили під вартою до 20 вересня після слухання в суді в п'ятницю, 12 липня. Вони не визнали себе винними.

Поліція стверджує, що військовослужбовиця взяла довгострокову відпустку, аби відвідати Росію, а також проінструктувала свого чоловіка, який мав залишитися в Австралії, про те як увійти в її військовий обліковий запис та електронну пошту, щоб отримати інформацію.

Комісар Рійс Кершоу заявив на прес-конференції, що посвідчення військовослужбовця Австралійських сил оборони неодноразово використовувалися для доступу до конфіденційних військових даних з наміром передати інформацію російській владі. Поліція розслідує, чи була ця інформація вже передана Росії.

Ця справа є першою в межах антишпигунського законодавства в Австралії, запровадженого в 2018 році, яке передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років. Законодавство визначає нові склади злочинів, пов'язаних зі шпигунством, та жорсткіші покарання.

Арешти відбулися через кілька днів після того, як Австралія за підтримки союзників, включаючи США, Велику Британію, Німеччину та Японію, звинуватила китайську хакерську групу в атаках на урядові мережі й приватний сектор.

Читайте також: США та союзники звинувачують китайських шпигунів у здійсненні кібератак — Bloomberg

Раніше повідомлялося про низку інцидентів за участю агентів Кремля у європейських країнах. Зокрема, в німецькій Баварії заарештували двох осіб за підозрою в підготовці нападу на військові та логістичні об'єкти в країні.

FT писала, що Росія готує диверсії по всій Європі. За даними видання, європейські спецслужби попередили уряди своїх країн про загрозу.