UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Аргентині зібрали понад 250 тисяч підписів за легалізацію абортів

Підписи збирала Amnesty International у всьому світі.

У четвер Amnesty International представила 250 тисяч підписів, зібраних нею з усього світу в підтримку легалізації абортів в Аргентині перед вирішальним голосуванням в Сенаті.

Минулого тижня нижня палата Конгресу Аргентини проголосувала за легалізацію абортів, що викликало бурхливу реакцію серед активістів.

Законопроект планують розглянути в Сенаті верхньої палати 29 грудня за умови, що в четвер комісія Сенату дасть на це дозвіл.

Amnesty зібрала підписи під петицією з багатьох країн, включаючи Бразилію, Канаду, Тайвань і Велику Британію.

Мета полягала в тому, щоб «вимагати легалізації абортів в країні і визнання прав жінок і дівчаток» і «підтримати жіночий рух в Аргентині, який роками просив легалізувати добровільне переривання вагітності», - заявила Amnesty.

Законопроект дозволить робити аборт до 14-го тижня вагітності. В даний час аборт на батьківщині Папи Франциска дозволений тільки в разі зґвалтування або небезпеки для життя матері.

«Світ знову спостерігає за Аргентиною. Сенат не може знову відвернутися від тисяч жінок, які щороку таємно ризикують своїм життям і здоров'ям», - заявила виконавчий директор Amnesty International в Аргентині Маріела Бєльський, передає AFP.

Два роки тому аналогічний законопроект був схвалений нижньою палатою Конгресу, перш ніж він був відхилений Сенатом.

Однак склад Конгресу трохи змінився після торішніх загальних виборів, коли лівоцентристський президент Альберто Фернандес замінив ліберала Маурісіо Макрі.

Читайте також: Аборти заборонити, представників ЛГБТ – лікувати: найпоширеніші стереотипи сексуальної освіти в Україні

Макрі виступав проти легалізації абортів в 2018 році, хоча він підтримав дебати щодо законопроекту, незважаючи на масові демонстрації проти нього в країні з більшістю католиків.

На цей раз Фернандес підтримав законопроект, але, хоча його правляча коаліція має більшість в Сенаті, від законодавців не очікується, що вони будуть голосувати по партійній лінії.

За словами аналітиків, хоча деякі члени правлячої коаліції, що виступають проти абортів, можуть проголосувати проти законопроекту, те ж саме можуть зробити і законодавці, які виступають за виборну опозицію, які хочуть позбавити уряд політичної перемоги.

Нагадаємо, схожа ситуація з легалізацією абортів спостерігається в Польщі, де недавні зміни в законодавстві, що забороняє жінкам робити аборти ембріонів з патологіями, викликали масові протести.

Детальніше читайте в статті Олександра Шевченка "Зламаний компроміс" на сайті ZN.UA.