UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Анкарі 64 людини засудили до довічного ув'язнення за спробу перевороту в 2016 році

100 осіб кримінальний суд виправдав.

Кримінальний суд в Анкарі виправдав 100 осіб і виніс довічні вироки 64 особам за інциденти, що мали місце під час спроби державного перевороту в липні 2016 року.

164 людини, які постали в середу перед судом, підозрюються у співучасті в інцидентах, що сталися на території Турецької військової академії, передає агентство Anadolu.

Наголошується, що 60 осіб отримали звичайні довічні вироки, ще четверо - посилені довічні вироки за спробу "силового повалення конституційного ладу" у Туреччині.

Нагадаємо, що спроба військового перевороту сталася у Туреччині в ніч з 15 на 16 липня 2016 року, однак завершилася повним провалом – загинули щонайменше 265 осіб. Кількість поранених оцінюється у 1500 осіб. Основні події розгорталися в двох найбільших містах країни - Стамбулі та Анкарі.

Після придушення заколоту в Туреччині було оголошено надзвичайний стан. Разом із безпосередніми учасниками путчу були заарештовані понад 50 тисяч держслужбовців, включно з військовими, суддями, викладачами університетів. Близько 150 тисяч людей залишилися без роботи через підозри у зв'язках із повстанцями.

У спробі перевороту Анкара звинувачує рух проповідника Фетхуллаха Гюлена, який мешкає у США. Влада вимагає екстрадувати Гюлена зі Сполучених Штатів, де він живе з 1999 року. Сам Гюлен наполягає на тому, що не має відношення до спроби перевороту. Проповідник пообіцяв повернутися до Туреччини у тому випадку, якщо його вину буде доведено.