UA / RU
Підтримати ZN.ua

В аеропорту Варшави заарештували мільярдера з РФ, який намагався вилетіти в Київ

У Росії мільярдера звинувачують в шахрайстві.

В аеропорту Варшави затримали і заарештували екс-главу одного з найбільших транспортно-будівельних компаній у Росії Андрія Чернякова. Він прямував до Києва, передає "Польське радіо".

Як наголошується, Черняков намагався вилетіти в Україну з надією, що країна, яка має конфлікт з Росією, його не видасть. Однак його втеча закінчилася під час проходження паспортного контролю в аеропорту ім. Фридеріка Шопена у Варшаві.

За інформацією видання, в Росії мільярдера звинувачують в шахрайстві. У 2011 році компанія "Космос", власником якої він є, взяла 11 млрд рублів кредиту на будівництво тунелю в Москві. Згодом Черняков виїхав за кордон, а позики так і не сплатив. У 2015 році Росія видала ордер на його арешт. Зараз цей борг з нарахуванням відсотків зріс до 30 млрд рублів.

Крім того, перед його затриманням у Варшаві, у Великобританії його засудили за приховування майна. Однак вироку Черняков особисто не почув, оскільки також втік з цієї країни, імовірно в Німеччину. Звідти він прибув до Польщі.

Нагадаємо, з Польщі в жовтні вислали громадянина Російської Федерації на вимогу голови Агентства внутрішньої безпеки, яке запідозрило його в участі в гібридній війні проти країни.

Так, Агентство встановило, що росіянин Дмитро Карнаухов, який викладав у навчальному закладі в Пултуську, використовував свої зв'язки серед місцевих вчених і журналістів, щоб дискредитувати польську владу і підірвати взаємодію Польші з Україною.

Зазначається, що в якості прикриття громадянин РФ використовував співпрацю з Інститутом стратегічних досліджень в Москві. Зазначено, що активну діяльність він проводив у 2016-2017 роках.