UA / RU
Підтримати ZN.ua

В аеропорту Кабула загинули 12 людей

За словами представника екстремістського угрупування «Талібан», смерті були спричинені або пострілами зі зброї, або тиснявою.

Від неділі, 15 серпня, після захоплення влади в Афганістані терористичним угрупуванням «Талібан», в аеропорту Кабула та поблизу нього  загинули 12 людей, інформує «Європейська правда».

У четвер, 19 серпня, представник екстремістського угрупування  «Талібан» заявив, що смерті були спричинені або пострілами зі зброї, або тиснявою. Він також закликав людей, які все ще скупчуються біля воріт аеропорту, повертатися додому, якщо вони не мають законного права подорожувати.

"Ми не хочемо завдати шкоди нікому в аеропорту",  сказав представник терористичного угрупування "Талібан", який відмовився назватися.

Читайте також: ЄС закликає США та Британію не дати Китаю й Росії отримати контроль над Афганістаном

Після початку виведення військ США з Афганістану таліби розпочали наступ на країну. Закінчилося це тим, що 15 серпня терористи увійшли до Кабула, а президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну.

Через кілька днів таліби оголосили «амністію» по всьому Афганістану і закликали жінок приєднатися до їх уряду. Так терористи намагалися заспокоїти Кабул, де напередодні відбувався хаос в аеропорту, коли люди прагнули втекти з країни.

В Афганістані залишилася одна провінція - Панджшер - яка не підкорилася талібам. Там 18 серпня вивісили прапор опору.Перший віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех приїхав в Панджшерську долину і оголосив себе президентом

Детальніше про ситуацію читайте в статті Олексія Їжака "Трагедія Афганістану: "Талібан" прийшов". Також про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні читайте у статті Миколи Замікули "Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?".