UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Абхазії судитимуть ексватажка батальйону бойовиків «Пятнашка»

Ахру Авідзбу підозрюють у незаконному зберіганні зброї.

В тимчасово окупованому Росією грузинському регіоні Абхазія затримали колишнього ватажка місцевих бойовиків, «героя ДНР» Ахру Авідзбу («Абхаза»), повідомляє «Радіо Свобода».

Авідзба очолював так звану інтернаціональну бригаду «Пятнашка» у складі російсько-окупаційних військ. Незаконне збройне угруповання з перших днів війни брало участь у боях проти українських військових у Донбасі, найманцями були переважно вихідці з Абхазії та Росії.

На батьківщині Авідзба був помічником так званого президента Абхазії.

Як повідомляють журналісти, колишнього ватажка бойовиків і ще п'яьтох осіб затримали у Сухумі ще 4 березня, однак відомо про це стало лише зараз. Інші затримані – «бойові побратими», котрі воювали з нім пліч-о-пліч з 2014 року.

«Міністерство внутрішніх справ Абхазії» провело вдома у «Абхаза» обшуки і знайшло патрони, ручні протитанкові гранатомети (РПГ), ручні кулемети, автомати російського та іноземного виробництва, пістолети, спецспорядження і радіопередавачі.

«Слідство» висунуло йому обвинувачення у незаконному зберіганні зброї, Авідзбі загрожує до шести років за ґратами.

Читайте також: Ватажок окупованої Абхазії каже про спроби "захоплення влади" з боку його супротивників

Ахра Авідзба брав участь у російсько-українській війни з 2014 року. На боці окупантів воював в Іловайську, Мар'їнці, Дебальцевому і Донецькому аеропорті, брав участь у боях за Савур-Могилу.

В Абхазії був активним учасником протестів місцевої опозиції, які вкупі з «наполегливим» проханням Кремля призвели до відставки «президента Абхазії» Рауля Хаджимби та проведення «виборів».

Авідзба перейшов в опозицію після вбивства двоюрідного брата, 38-річного «злодія в законі» Алхаса (Хасік) 22 листопада 2019 року в Сухумі. У червні 2020 року був призначений помічником президента самопроголошеної республіки Абхазія з міжнародних зв'язків. 9 листопада написав заяву про відставку через «втрату віри в спільну справу».