UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Вірменії подав до парламенту проект визнання незалежності Нагірного Карабаху

Вірменський уряд схвалив законопроект "Про визнання Республіки Арцах", направивши його в парламент.

5 травня уряд Вірменії схвалив законопроект "Про визнання Республіки Арцах", присвячений визнанню незалежності Нагірно-Карабахської республіки. За підсумками розгляду, документ був направлений на розгляд парламенту.

Повідомляється, що документ, підготовлений депутатами НС Вірменії Заруи Постанджяном та Грантом Багратяном, представив заступник глави МЗС Вірменії Шаварш Кочарян.

В обґрунтуванні до законопроекту наголошується, що, затверджуючи його, Республіка Вірменія офіційно визнає Арцах суверенною державою, на підставі того, що республіка "відповідає усім критеріям суверенної держави згідно з міжнародним правом". Законопроект також вказує на те, що Вірменія зміцнить таким чином свої "права та обов'язки" по забезпеченню безпеки Арцаха.

У висновку до документа наголошується, що пропозиція про визнання незалежності Нагірно-Карабахської республіки пов'язано з "результатами обговорень між Вірменією та Нагірним Карабахом" і обумовлено "можливими подальшими процесами, в тому числі й зовнішніми чинниками".

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією почався через Нагірний Карабах в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагорний Карабах і сім прилеглих до нього районів – 20 відсотків території Азербайджану - знаходяться під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню.

Чергове загострення ситуації в Нагірному Карабасі почалось на початку квітня. Сторони конфлікту звинувачують один одного в обстрілах по всій лінії фронту.

В той же день прем'єр Вірменії заявив про нанесення силами країни істотних втрат азербайджанській стороні.

Раніше повідомлялося, що вірменська сторона визнає незалежність самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки, якщо бойові дії продовжаться і переростуть в повномасштабну війну.